Dostupni linkovi

Nikšić - od kulturne prijestonice do grada bez bioskopa


Nikšić
Nikšić
Nikšić je decenijama bio kulturni centar Crne Gore, sa pozorišnom tradicijom dugom 127 godina, i pozorišnom zgradom starom gotovo vijek, koja je srušena prije četiri godine.

Dvadesetih godina prošlog vijeka Nikšić je imao bioskop, galerije, bibioteku. Na Međunarodni dan pozorišta Nikšićani imaju samo tradiciju i obećanja.

Nakon rušenja stare zgrade pozorišta na tom mjestu danas je samo praznina i zaštitne tarabe u strogom centru grada. Gradski oci iz fotelja na radnom mjestu svakodnevno mogu da gledaju kako kobajagi obećani, moderni tržni centar koji je investitor najavio nakon što je kupio plac gdje se nalazila zgrada starog pozorišta.

Grad pod Trebjsom je sredinom prošlog vijeka imao 5 bioskopa. Daleke 1956. godine otvoren je bio i bioskop za djecu. Danas djeca i mladi ne znaju kako je to gledati film na velikom platnu, bar ne u Nikšiću, jer grad već dvije decenije nema bioskop, a jedina veza Nikšićana i teatra je Međunarodni festival glumca.

Da li je 20 godina tranzicije, pored nikšićkih fabrika i industrije pojelo i nikšićke institucije kulture, pitali smo prvog čovjeka nikšićkog pozorišta Zorana Bulajića.

"Tranzicija je učinila svoje da ustanove kulture nijesu mogle da funkcionišu na pravi način i to upravo zbog ne postojanja infrastrukturnog segmenta, odnosno sve ove ustanove nemaju svoj krov nad glavom, izuzimajući javnu ustanovu Zahumlje. Nikšićko pozorište osnovano je 1999. godine i nastavilo je svoju osnovnu djelatnost. Međutim, kako nema svoju zgradu sve to je učinilo da nikšićko pozorište sa velikim teškoćama funkcioniše i egzistira u ovim uslovima", navodi Bulajić.

Opština Nikšić je godinama pred bankrotom a institucije kulture na opštinskom budžetu.

Dvorac Kralja Nikole kojim gazduje Centar za kulturu propada, a para za rekonstrukciju nema. U dvorcu su inače smješteni muzej, biblioteka, a prema riječima odgovornih danas ti objekti ne ispunjavaju bilo koju zakonsku osnovu da se u njima mogu realizovati te vrste djelatnosti.

Ovako Nikšićani komentarišu kulturna dešavanja u gradu:



Državni i lokalni zvaničnici decenijama obećavaju da će Nikšić dobiti pozorište, potom da će se adaptirati zgrada Doma vojske, bioskopska sala. No, do danas građani od svega imaju samo ruinirane zgrade i mnogo obećanja.
XS
SM
MD
LG