Dostupni linkovi

Nikšić: Nezaposleni građani protestuju, nadležni šute


Protest članova grupe "Alternativa"
Protest članova grupe "Alternativa"

Iako, za sada, nijesu skrenuli pažnju nadležnima u lokalnoj upravi grupa građana "Alternativa“ ni sedamnaesti dan ne odustaje od jednosatnih protesta ispred zgrade Opštine Nikšić, tražeći promjene u društvu. Na ovaj način desetak Nikšićana izražava nezadovoljstvo zbog "sve izraženijeg siromaštva i velikog broja nezaposlenih u Crnoj Gori".

Iako ispred zgrade Opštine svakodnevno protestuje grupa nezadovoljnih građana iz kabineta gradonačelnika Nikšića Veselina Grbovića i kabineta oba potpredsjednika su nam kratko kazali da se "ovim povodom nadležni u Opštini neće oglašavati". A šefica kabineta gradonačelnika Slobodanka Mićunović- Roganović je kratko prokomentarisala da "tim povodom ne žele ništa da izjavljuju".

Dok nadležni ne žele da komentarišu proteste nezadovoljnih građana- predstavnik grupe "Alternativa" Vesko Pejak kaže da svakodnevnim protestima želi da iskaže svoje nezadovoljstvo "ukupnim stanjem u društvu". Ovaj tridesetogodišnjak, iako magistar ekonomskih nauka, "nije mogao da dođe ni do sezonskog posla".

"Ja sam nažalost, magistar ekonomije, a volio bih da nijesam. Pokušavam konstantno da nađem posao ali nema. U Nikšiću se ne otvaraju radna mjesta nego zatvaraju. Bio sam i na Birou za nezaposlena lica ali tamo - ma, znate šta se tamo dešava. Ja dođem, a oni nemaju ni samosvijest da, makar, jednom u šest mjeseci pozovu onoga ko ima visoku spremu i da ga pitaju: ‘Pa, izvini, jesi li pokušao da nađeš posao’ ili tipa da mi kažu da su se otvorila sezonska radna mjesta. Vjerujete li vi da sam konkurisao za radna mjesta koja su daleko ispod mojih kvalifikacija. Tražio sam posao službenika za unos podataka ili da radim na bukiranju odnosno, rezervaciji soba u hotelu ali ništa, ništa. Jednom sam čak konkurisao za jedan hotel, prijavio se preko Biroa i otišao tamo. Potrošio za gorivo, pregovarao sa gazdom i vratio se i ovdje, onda su me pozvali i rekli mi: ‘Izvinite što smo vam obećali ono radno mjesto ali neko je drugi ‘upao’ na to radno mjesto", priča nam svoje iskustvo u traženju posla Vesko Pejak.

Smrtovnica za opštinu Nikšić
Smrtovnica za opštinu Nikšić

„Alternativa“ će imati strpljenja i čekaće do daljeg da se probudi svijest kod „obespravljenih i osiromašenih sugrađana“, kaže Zoran Perović koji godinama bezuspješno traži posao u Nikšiću ali i kako naglašava „širom Crne Gore“.

"Protestujem za bolje sjutra, za dijete sjutra ako ga budem nekad imao." A na naše pitanje čime se bavi, Perović odgovara: "Ničim, ništa ne radim. Radno vrijeme (i mjesto) mi je tu ispred Opštine svakog dana od 11 do 12 sati. Nijesam još ni dana radio, završio sam Ekonomsko-ugostiteljsku školu. Tražio sam posao ali je to dosta nezahvalno jer svi imaju neke uslove -partijske ili uglavnom partijske uslove imaju- svi. Robovanje traže, svi, po njihovom moraš igrati."

Iako je odmah nakon završene srednje stručne škole tražio posao ne bi li tako pomogao roditeljima Miodragu Mumoviću predstavniku grupe "Alternativa" to nije moglo biti. Potom je upisao fakultet i završio studij nadajući se da će "sa diplomom lakše do posla".

"Prije svega protestujem, ako se to može uopšte reći, za bolje sjutra. Znači, završi čovjek srednju obećaju mu posao i sve ali nema ništa od toga. Onda završi čovjek fakultet ali ista priča. Biće bolje, biće bolje, a nama je više došlo znači do kraja - nema preko ovoga. Bio sam tri godine na Birou za nezaposlena lica- bezuspješno i ni jedan jedini poziv nijesam imao od njih. Onda se zaposlim kod privatnika i bukvalno- mi ne da pare koje sam zaradio - i opet ista priča. I onda sam morao da protestujem. Ovo mi je jedini način koji mi je preostao da izrazim svoje nezadovoljstvo prema odnosuima koji vladaju ali i nezadovoljstvo opštim stanjem u društvu".

Na naše pitanje od čega živi, Mumović odgovara: "Znači, bukvalno od očeve penzije".

Nezadovoljni ekonomsko-socijalnom situacijom u gradu i državi grupa građana "Alternativa" koja već 17 dana jednosatnim protestima ispred zgrade Opštine traži "korjenite promjene u društvu" upriličila je i performanas objavivši - posmrtni plakat za preminulu Opštinu Nikšić- u kojoj kritikuju rad lokalne samouprave. Iako su "čitulje" bile izlijepljene na više, za to predviđenih, mjesta u gradu ta obavještenja su, kako kažu Alternativci, „nestala“ odmah nakon postavljanja. Ipak, „Alternativci“ su kako to nalaže građanska dužnost "primali saučešće" svakog dana ispred Opštine kako je i bilo navedeno u "obavijesti o smrti Opštine Nikšić" koja je preminula "zbog neodgovornosti i lošeg dvadesetogodišnjeg upravljanja" .

Bili smo prisutni dok je jedan mlađi sugrađanin uz stisak ruke "Alternativcima" "upućivao izraze saučešća". Odgovor predstavnika "Alternative" je glasio: “Hvala, takođe”.

Za sada im se niko od nadležnih iz Opštine nije obraćao. Posjetili su ih samo policajci, kaže Vesko Pejak:

"Poruka koju su nama poslali došla je putem policije . Pa, rekli su nam: ‘Zašto ste se ovdje okupili momci?’ To je bilo njihovo pitanje."

RSE: Do kada ćete ovako da protesujete ili ćete uputiti neku inicijativu nadležnima?

Pejak: Do ljeta sigurno. Ništa, ništa, nema više nikakave inicijative prema zvaničnicima u Opštini ili prema drugim zvaničnim organima. To je gubljenje vremena, jer njih nije briga. Ajde da budemo iskreni, njih boli briga. Sve dok građani ćute- njih će da boli briga.

XS
SM
MD
LG