Dostupni linkovi

Nikolićeva pobeda neće uticati na Prištinu


Priština
Priština
Na Kosovu procenjuju da pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji neće uticati na Prištinu, kao ni da neće promeniti politiku Beograda prema Kosovu. Pojedini kosovski političari smatraju da će Evropi mnoge stvari biti jasnije izborom Nikolića. Srbi širom Kosova različito gledaju na novoizabranog predsednika.

Predsedništvo Republike Kosova smatra da je izbor novog predsednika Srbije izbor srpskog naroda, izbor susedne države sa kojom Kosovo namerava da izgradi korektne susedske odnose.

“Mi smo dve nezavisne i suverene države koje su imale tešku prošlost, ali se nadamo da ćemo izgraditi jednu bolju budućnost za naše građane”, kaže se u saopštenju predsedništva.

Kancelarija predsednice Kosova je pozvala novoizabranog predsednika Srbije da uradi ono što njegovi prethodnici nisu, a to je da pronađe hrabrost i poduzme korake radi uspostavljanja dobrih i mirnih odnosa sa Kosovom.

Zamenik premijera Republike Kosova, Hajredin Kuçi, izjavio je u ponedeljak u Prištini da “politička sudbina, nezavisnost i razvoj Kosova, ne zavise od političkih izbora u Srbiji”.

“Politički izbori u Srbiji su za srpski narod. Ono što mogu da kažem jeste da će Kosovo doprineti miru, stabilnosti i dobrosusedskim odnosima sa svima”, kazao je Kuçi.

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova, Skender Hyseni, ocenio je da Kosovu ne treba biti prioritet kao ni briga, ko je predsednik Srbije. On ističe da je i dosadašnji predsednikSrbije, Boris Tadić, vodio politiku balkanskog mentaliteta, bez obzira što se u međunarodnom mnjenju smatralo da on vodi demokratsku politiku.

“Ne verujem da će u odnosu sa Kosovom biti nekih promena, zato što je moje uverenje uvek bilo da je predsednik Tadić u Briselu bio evropski orijentisan, dok je u Beogradu vodio balkansku politiku, naročito u odnosu sa Kosovom, gde, za razliku od njegovih prethodnika, on nije koristio oružje protiv Kosova… Postoje mnoge predrasude u Evropi u vezi sa novoizabranim predsednikom. Ali smatram da će sa ovim predsednikom i Evropi i Balkanu mnoge stvari biti jasnije. Znaće se bolje na čemu su”, kaže Hyseni.

Dosta zavisi od nove vlade

Srbi severno i južno od Ibra suprotno gledaju na pobedu Nikolića.

Oni u severnom delu Mitrovice u nedelju uveče su slavili, a jedan od njihovih predstavnika, Marko Jakšić, kaže za RSE da Nikolićeva pobeda predstavlja “zračak svetlosti za Srbe na Kosovu”.
Marko Jakšić
Marko Jakšić

“Ja lično mislim da novi predsednik, imajući u vidu šta je sve njegov prethodnik radio, ne verujem da bi trebalo da ponovi iste greške. Ono što je najvažnije i najbitnije jeste da je nekadašnji predsednik Boris Tadić, drastrično kršio Ustav Srbije bez obzira što je položio zakletvu da će ga verno sprovoditi”, kazao je on.

On dodaje da odnos Beograda prema Kosovu sada zavisi od formiranje vlade, te da u slučaju da ona bude nacionalna, on očekuje zaokret politike Beograda prema Kosovu.

“U slučaju da ova vlada ostane, u okviru sadašnje koalicije, onda ne očekujem nečeg mnogo dobro za Srbe na Kosovu. Sve zavisi ko će činiti novu vladu”, dodao je Jakšić.

Sa druge strane Rada Trajković, jedna od predstavnica Srba sa centralnog Kosova i poslanica u Skupštini Kosova, navodi da izbor Nikolića predstavlja jednu “novu neizvesnost u lancu mnogih neizvesnosti.”

“Ne bih htela da razumem, ne bih htela da prihvatim, da je slavlje u Mitrovici koje je bilo propraćeno rafalima najava buduće politike gospodina Nikolića. Hoću da verujem da će to u stvari biti uvod u razočarenje svih onih koji misle da dolaskom Nikolića dolazi politika izolacije Srbije iz regiona, i da dolazi politika snažnijihi suprotstavljena Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji. Ja samo želim da politika koja se bude sprovodila bude nas vodila prema EU, prema procesima pomirenja na ovom našem prostoru i snažnijem približavanjem NATO-u, kao jedinom garantu da u Mitrovici neće biti onoliko oružja i podsećati nekako na Bejrut u najgorim danima. To je slika koja me je potpuno uplašila”, kazala je Trajković.

U međuvremenu, analitičar Behlul Beqaj očekuje da će i Nikolić, u odnosu sa EU, nastaviti Tadićevu politiku, a što se Kosova tiče, Beqaj ocenjuje da će Nikolić pokušati da vodi agresivnu politiku prema severu.

„Glavna tačka Nikolićeve politike biće sever, i verujem da će on odgovornost za gubitak Kosova baciti na prethodne vlasti i prethodne lidere, a sa druge strane, pokušaće da preuzme eventualne zasluge za aneksiju severa tokom svog mandata“, kazao je Beqaj.
XS
SM
MD
LG