Dostupni linkovi

Nikolić: Srbija će pomoći Republici Srpskoj u odbrani od terorizma


„Srbija je dužna da pomogne Republici Srpskoj u odbrani od terorizma“, izjavio je u Beogradu Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, nakon sastanka sa Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske.

„Uskoro će javnost biti obaveštena kako će ta pomoć izgledati. Očigledno je da sve države na Balkanu sada moraju da uspostave mnogo bolju saradnju. Sve službe moraju da sarađuju, da razmenjuju informacije, kako bi smo unapred znali da li postoji neko koga su uvukli u mrežu iz koje povratka nema“, rekao je Nikolić.

On je sa Dodikom razgovarao o situaciji nastaloj nakon terorističkog napada u Zvorniku.

“Republika Srpska, u sadašnjoj konstituciji Bosne i Hercegovine, nije dovoljno spremna da se sama odbrani od narastajuće opasnosti fundamentalizma i terorizma”, ocenio je Nikolić.

Milorad Dodik rekao je da je sa vrhom vlasti u Beogradu, sa Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, obavio redovne konsultacije o važnim pitanjima, i podsetio da je teroristički akt u Zvorniku samo jedan u nizu, posle Bugojna i napada na američku ambasadu u Sarajevu.

Milorad Dodik nakon sastanka, foto: Vesna Anđić
Milorad Dodik nakon sastanka, foto: Vesna Anđić

“Očigledno je da je obaveštajna zajednica koja je formirana, na koju po Dejtonu imamo pravo, otrgnuta iz ovlaštenja Republici Srpskoj. Nije adekvatno reagovala i ne raspolažemo sa dovoljnim i sigurnim podacima njihovog rada. U svakom slučaju, Srbiju gledamo i doživljavamo kao jako utočište od koje možemo da dobijemo pomoć”, izjavio je Dodik.

Nakon sastanka u Beogradu, Tomislav Nikolić rekao je da su građani Srbije bezbedni i pozvao okolne države na intenzivniju saradnju u borbi protiv terorizma. On je napomenuo da treba sprečiti da se ta pojava ne širi i ocenio da incident u Zvorniku pokazuje da mnogo toga međunarodna zajednica nije uspela da konstituiše u BiH tako da funkcioniše.

"Ono što je opasnost za ceo svet nije izazvano ponašanjem Srbije ni Republike Srpske. Ali je očigledno da možemo da budemo žrtve ili kolateralna šteta i da na sve moramo da budemo spremni", rekao je Nikolić.

Milorad Dodik rekao da vlasti Republike Srpske moraju da u saradnji sa bošnjačkim narodom suzbiju ideologiju koja stoji iza terorizma.

"Terorista koji je pucao pripada jednom narodu, ali to ne znači da ceo taj narod baštini te vrednosti. Borba protiv terorizma jedan je od prioriteta koji smo postavili u RS. Ali to treba da bude prioritet i u BIH. U političkoj eliti bošnjačkog naroda ne postoji dovoljno političke volje da se suprotstave raznim oblicima ideologije koji proizvode i ekstremni terorizam. To možemo da vidimo i u pokušajima da događaj koji se desio u Zvorniku prikažu na neki drugi način", zaključio je Dodik.

Sastanku u Beogradu prisustvovali su i ministri unutrašnjih poslova Srbije i Republike Srpske, Nebojša Stefanović i Dragan Lukač.

XS
SM
MD
LG