Dostupni linkovi

Nikolić stopama Nemanjića: Ktitorski poduhvati predsednika Srbije


Tomislav Nikolić sa suprugom na polaganju kamena temeljca
Tomislav Nikolić sa suprugom na polaganju kamena temeljca
Srbija je ovog vikenda videla neobičan snimak koji je plasiran u domaćim medijima uz informaciju da je sredinom oktobra posvećen temelj hrama svetog Dimitrija u Šumadiji, na imanju predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji je tako postao savremeni ktitor. U Bajčetini kod Kragujevca, rodnom mestu predsednika Srbije, osveštan je temelj crkve, koja će biti izgrađena na imanju i novcima Nikolića.

"Sa dugo očekivanom radošću ističemo da je gospodin Nikolić, od kako je Srbija postala (samostalna) Republika, prvi predsednik koji je smogao snage da pristupi gradnji crkve i to u jednom, više nego teškom vremenu", rekao je vladika šumadijski Jovan koji je otkrio javnosti šta se događalo na Nikolićevom imanju daleko od očiju javnosti.

Da bi ona naknadno videla celu porodicu Nikolić sa sve unucima kako ubacuje kamenje u temelj crkve.

"Na ovaj način predsednik Nikolić se uvrstio u red onih vladara Srbije koje će pokolenja pamtiti, zajedno sa onima koji su svom narodu ostavljali crkve i zadužbine, nasuprot onim vladarima Srbije, koji će ostati upamćeni po razaranju Crkve, i rušenju i zatvaranju crkava i zadužbina", naveo je vladika Jovan.

(VIDEO: Tomislav Nikolić polaže kamen temeljac u dvorištu crkve)


Da li je takva vrsta ktitorstva raširena u srednjem veku, najčešća u vreme Nemanjića, uobičajena danas u tom delu Srbije?

„Da izabrani predsednik republike podiže crkvu? Ja to ne znam, gde to ima, u kom delu sveta? To je suprotno i običajima tog kraja. U tom kraju su ljudi išli u stare crkve, manastire, negovali ih i nije uopšte bilo bitno da li u svakom selu postoji crkva. Taj njegov gest nema nikakve veze ni sa tradicijom, ni sa savremenim običajima“, kaže istoričar Nikola Samardžić.

Kragujevčani koje smo usput pitali šta misle o Tominoj crkvi, kažu: „Ako je toliki vernik, neka gradi, mada u tom delu ima malo naroda koji je ostao... Pošto smo navikli na svašta, nije nam neobično... Lepo je što gradi, svi smo mi vernici.“

Snimak i vest o modernom ktitorstvu u Srbiji stigao je i do našeg kolumniste Predraga Lucića koji je imao gotov predlog za predsednika Srbije:

„Ovo što presednik Republike u svom dvorištu gradi crkvu, pokazuje da, iako je po ustavu crkva odvojena od države, nije odvojena od njenog predsednika. A imam jedan praktičan prijedlog, ako stvari nisu otišle predaleko, ako se nešto tu još može izmijenit. Predlažem da Tomislav Nikolić ne gradi novu crkvu, već da u Bajčetinu, u svoje dvorište prenese crkvu koja je već izgrađena u jednom dvorištu. U dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju, koju su tamo podigli sljedbenici Tomislava Nikolića.“

Jednim udarcem ubile bi se dve muve, učinile dve dobrobiti, ispunila bi se i Tomina ali i Fatina želja.

Podsetimo, u dvorištu Fate Orlovic u Konjević Polju, dok je ona bila u izbeglištvu, podignuta je pravoslavna crkva. Ona se vratila i bezuspešno pokušava da je makne odatle, na ponudu da joj se da koje milionče za nagodbu, ona tvrdoglavo kaže -
„samo ti nju nosi iz moje avlije.“
XS
SM
MD
LG