Dostupni linkovi

Nikolić i Dodik: Intenzivirana saradnja Srbije i RS


Tomislav Nikolić i Milorad Dodik, Beograd, 31. oktobar 2013.
Tomislav Nikolić i Milorad Dodik, Beograd, 31. oktobar 2013.
Srbija i Republika Srpska su u poslednjih godinu dana značajno intenzivirale saradnju, tvrde predsednici Tomislav Nikolić i Milorad Dodik.

U Beogradu na sednici Veća za saradnju Srbije i Republike Srpske razgovaralo se o jačanju privredne saradnje, novim investicijama, zajedničkom izlasku na treća tržišta, kao i o realizaciji projekata "Srednja Drina" i "Južni tok".

"Ja vidim sve čvršću i jaču saradnju u budućnosti", rekao je Nikolić nakon razgovora sa Dodikom.

„Bolja budućnost i napredak Srbije i Republike Srpske se, između ostalog baziraju na čvrstoj regionalnoj saradnji, posebno u oblasti energetike, privrede, pravosuđa, saobraćaja, regionalne i prekogranične saradnje i kulture. Razgovarali smo o potrebi izradi studije o komplementarnosti privreda Republike Srbije i Republike Srpske i analize problema u vezi sa necarinskim barijerama prema Republici Srpskoj. Saglasili smo se da treba intezivirati saradnju na realizaciji projekta Srednja Drina i projekata vezanih za gasovod Južni tok. U cilju realizaciji prava svih građa, što pre je potrebno potpisati bilateralne sporazume u oblasti pravosuđa. Takođe smo zaključili da je potrebno uskladiti delovanje i nastup Republike Srbije i Republike Srpske povodom obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Svedoci smo da pojedinci u poslednje vreme pokušavaju iznova da pišu istoriju kako bi srpski narod predstavili odgovornim za tragediju Prvog svetskog rata. Mi ćemo učiniti sve da ne dozvolimo falsifikovanje istorije i stigmatizovanje srpskog naroda za nesreću koja je tih godina zadesila ceo evropski kontinent, kada je naš narod platio jezivu cenu i kada je stradao svaki četvrti stanovnik cele Srbije“, rekao je Nikolić.

Uprkos primetnom zahlađenju odnosa Dodika sa novim vlastima u Beogradu predsednik Republike Srpske ipak tvrdi da između vlada Srbije i RS postoji potpuno razumevanje zajedničkih interesa.

„Moram da kažem da je naša zajednička ocena da je saradnja dobra. Da je ona značajno intenzivirana u poslednjih godinu dana, da je dala neku novu dinamiku na različitim pitanjima, prije svega privredne saradnje, u oblasti obrazovanja, kulture i svih drugih vidova našeg zajedničkog rada. Mi apsolutno podržavamo i razumijemo državnu politiku Srbije u pogledu Dejtonskog sporazuma, odnosa prema BiH i Republici Srpskoj i mislimo da je to pažljivo iznijansirano i da upravo afirmiše potpisani međunarodni sporazum koji se zove Dejtonski sporazum i da u tom pogledu Srbija ima zaista jedan konstruktivan pristup koji pomaže nama u Republici Srpskoj da afirmišemo upravo naša prava dobijena tim Dejtonskim mirovnim sporazumom“, izjavio je Dodik.

Aleksandar Popov iz novosadskog Centra za regionalizam kaže da je jasno da nova vlast u Beogradu pravi otklon od neprikosnovenog ljubimca bivše vlasti Milorada Dodika. Sa druge strane, čini se da je on primio takvu poruku i da pokazuje prve znake prilagođavanja novoj situaciji, kaže Popov.

„Mislim da nova garnitura više ne gaji tako srdačan odnos, pre svega sa liderom Republike Srpske i mislim da će se desiti da polako, a već se i dešava, da pravi odnos od njegove politike. Naravno da se to neće izvoditi na neki dramatičan način, ali će se vremenom pokazati da će tog otklona biti. Sigurno je da ovo pitanje neće otvorenije eskalirati dok se ne zatvori kosovsko pitanje nakon izbora 3. novembra. Posle toga, sve će zavisiti od toga kakve reakcije budu dolazile iz Banjaluke na neke poteze Beograda. Ranije je iz Banjaluke stizalo čak ljutito reagovanje od strane lidera Republike Srpske kada je Srbija činila korake na normalizaciji odsnosa sa Sarajevom. Međutim, sada se već vide neki drugačiji tonovi, pa i podrška lokalnim izborima na Kosovu što ranije nije bio slučaj nego je Republika Srpska bila protiv bilo kakvih ustupaka Prištini ili bilo kakvih kompromisa oko toga. Tako da mislim da i lider Republike Srpske shvata da više nema takvo uporište u Beogradu kao što je imao i verovatno će se tome morati prilagođavati“, ocenio je Popov.
XS
SM
MD
LG