Dostupni linkovi

Ni premijer ne vjeruje u istragu afere listing


Premijer Igor Lukšić i ministar spoljnih poslova Milan Roćen, decembar 2011.
Premijer Igor Lukšić i ministar spoljnih poslova Milan Roćen, decembar 2011.
Odgovarajući na pitanja u vezi afere listing, crnogorski premjer Igor Lukšić je prije par dana u crnogorskom parlamentu kazao da ne vjeruje da direktor Uprave policije Veselin Veljović stoji iza flasifikovanja listinga odbjeglog narko bosa Darka Šarića na kome je, tvrdi tužilaštvo, neko dopisao broj crnogorskog premijera i šefa diplomatije Milana Roćena.

Lukšić je, međutim, istom prilikom kazao da ne vjeruje da će istraga koju je sam inicirao na vanrednom presu imati rezultata.

Darko Šarić, foto: Savo Prelević
Darko Šarić, foto: Savo Prelević
"Ako bi me pitali da li mislim da će istraga dovesti do nekih konkretnih rezultata, bojim se da bi odgovor takođe bio - ne. Ono što je moje mišljenje jeste da je u pitanju situacija koja pokazuje očigledan deficit funkcionalnosti određenog broja institucija u našem sistemu", naveo je Lukšić.

Komentarišući pesimističku prognozu crnogorskog premijera i njegov utisak o stanju u bezbjednosnim službama, Vasilije Lalošević, član skupštinskog Odbora za bezbjednost, za Radio Slobodna Evropa kaže:

"Izjava premijera Lukšića govori o tome da i u Vladi Crne Gore postoje različite izjave na ovu temu. Razlikuju se izjave premijera Lukšića i ministra Roćena oko toga. Jasna je činjenica da ovakve izjave koje bi probudile malodušnost ili pesimizam ne mogu da nam koriste u procesu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji."

RSE: Kakvu poruku šalje premijer kada kaže da ne vjeruje da će biti rezultata istrage? Šta to govori o bezbjednosnim institucijama?

Lalošević: Naravno, poruka je sa jedne strane loša. Ali ta poruka može dvostruko biti tumačena. Može biti upućena jednom dijelu unutrašnje javnosti ili možda predstavnicima unutar jedne vladajuće cjeline. Generalno, takve poruke ne ulivaju optimizam da ćemo se u junu uhvatiti u koštac sa svim onim stvarima koje Evropska unija i komisija od nas traže.

Odgovornosti mora biti

Šef diplomatije Milan Roćen, čije se ime našlo pored premijerovog na spornom lisitngu kazao je u intervjuu televiziji 'Vijesti' da ga je iznadio Lukšićev stav da istraga neće biti uspješna. On je ipak dodao da ukoliko bude tako neko mora snositi odgovornost.

Sporni listing
Sporni listing
"Sada mislim da imaju šansu relevantni državni organi da pokažu svoj kredibilitet. Pitanje pokretanja eventualne odgovornosti, ako ne bude rezultata u istrazi, je pitanje za gospodina Lukšića jer je to u direktnoj njegovoj nadležnosti. A kao akter afere mogu da kažem da ne bi bilo logično da nema nikakvih rezultata istrage i da niko ne snosi nikakvu odgovornost", rekao je Roćen.

Dnevnik 'Dan' je nedavno objavio, kako se tvrdi falsifikovane telefonske listinge bjegunca Darka Šarića na kojima su dopisana imena crnogorskog premijera i šefa diplomatije.

Taj falsifikovani dokument, koji sugeriše da su Lukšić i Roćen 2008. bili na vezi sa Šarićem, u redakciju 'Dana' stigao je poštom, a kasnije se ispostavilo da se radi o dopisanom policijskom dokumentu, koji je policija 2009. dostavila i hrvatskim kolegama.

Gdje je i na koji način taj dokument procurio i ko ga je zloupotrijebio još nije utvrđeno.
XS
SM
MD
LG