Dostupni linkovi

Ni poslanicama u Skupštini ne smeta seksistički rečnik


Skupština Kosova, 2015.
Skupština Kosova, 2015.

"Ne ponašaj se kao neka loša žena", samo je jedna od seksističkih izjava koju su izrekli kosovski političari. Osim reakcije civilnog društva, drugih reakcija ili izricanja kazni - do sada nije bilo zbog takvog i sličnog ponašanja. Najgore je, kažu iz civilnog društva, što ni žene poslanice ne osuđuju takav rječnik.

Seksizam u kosovskom društvu, kao i u svakom drugom patrijarhalnom društvu, veoma je rasprostranjen, poručuju iz civilnog društva na Kosova.

Donjeta Morina iz Mreže žena Kosova ističe da se znaci seksizma mogu primetiti svuda i u svakoj sferi, počevši od nasilja u porodici, slabog ekonomskog statusa žena na Kosovu, a zbog činjenice da žene poseduju samo osam posto imovine na celom Kosovu, i činjenice da je nezaposlenost mnogo veća kod žena nego kod muškaraca.

Morina dodaje da je ove godine jedan od glavnih problema bio seksistčki rečnik visokih zvaničnika na Kosovu.

"Rečnik samog predsednika Skupštine Kosova, kada je prilikom obraćanja poslanicima koristio uvredljive reči, kao što su - ne ponašaj se kao loša žena, je bio veliki problem, na koji su mnoge organizacije, uključujući i našu, reagovale. Pojedini poslanici i poslanice su podržali taj rečnik, navodeći da njemu to i priliči, zato što je muško. To je rekla jedna poslanica", naglašava Donjeta Morina.

Grupa žena poslanica nije osudila takav rečnik. Nismo uspeli da dobijemo odgovor zašto.

Osim u institucijama, seksistički rečnik je veoma prisutan i u medijima.

"Kod nas se neretko vide tekstovi kao što su - najlepše neudate žene u Parlamentu, ili slično. To je veoma široko rasprostranjen fenomen, i u medijima, ali i kod političara. Grupa žena poslanica, koje treba da osude seksistički rečnik u Parlamentu, to nije učinila."

"Kod nas se neretko vide tekstovi kao što su - najlepše neudate žene u Parlamentu, ili slično. To je veoma široko rasprostranjen fenomen, i u medijima, ali i kod političara. Pritisak da se podnese ostavka zbog takvog rečnika, treba da dođe od drugih, a ne samo od civilnog društva. Grupa žena poslanica, koje treba da osude seksistički rečnik u Parlamentu, to nije učinila", kaže Morina.

Izvršna direktorica CIVIKOS-a, mreže NGO na Kosovu, kaže da je najgore to da se uglavnom radi o ad hoc reakcijama kada se takvi slučajevi dese.

Retkost je da se neko kazni zbog toga ili da neko podnese ostavku. Dodaje da društvo još uvek nije spremo da se ozbiljno suprotstavi takvim izjavama.

"Mislim da treba dugo na tome da radimo, ne samo mi žene i ženske organizacije, ali i celo društvo. Treba da menjamo mentalitet, da se to prihvati kao nešto normalno. Najbolji način jes da se preduzmu konkretne mere protiv takvih osoba i javnih ličnosti. Takvi ispadi ne treba da se ponavljaju. To je nepravedno i nije u redu. Na žalost, mislim da još nismo spremni za adekvatne korake i promenu stava", tvrdi Morina.

Kosovsku javnost je potresla nedavna izjava predsednika Skupštine, kada se pogrdno obratio jednoj od poslanica opozicije, nakon čega se javno izvinio svim ženama, govoreći da se neadekvatno izjasnio, u naporima da smiri situaciju u sali. Osim reakcije civilnog društva, drugih nije bilo.

XS
SM
MD
LG