Dostupni linkovi

Nezaposlenost raste, političari u kampanjama


Zoran Milanović
Zoran Milanović
Hrvatski premijer Zoran Milanović odbio je odgovoriti na pitanje opozicijskog lidera Tomislava Karamarka o rezultatima ekonomske politike njegove Vlade, nazvavši njegovo pitanje – provokacijom. I dok su politčari u kampanji za skore europske, a odmah potom i lokalne izbore, broj nezaposlenih i dalje raste.

Kada je pred četiri mjeseca šef opzicije, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, upitao za ekonomske rezultate Vlade Zorana Milanovića, ovaj mu je odgovorio kako Vlada „razmišlja i radi“. Na aktualnom prijepodnevu u srijedu Karamarko je pitanje ponovio, a premijer mu je kazao kako - na provokacije ne odgovara! Tomislav Karamarko:

„Želio bih vas ponovo upitati - koji su i kakvi rezultati proizašli iz vašeg razmišljanja i rada na gospodarskom oporavku? Gdje se ti rezultati mogu vidjeti, gdje su egzaktni, i kako se mogu izmjeriti?“

Milanović mu je odmah odgovorio:
Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

„Četiri mjeseca se pripremate na pitanje, a onda ga niste u stanju ni pročitati! Opet ste me istu stvar pitali i ja vam ne mogu odgovoriti. Ja na ovakve provokacije nasjedati – neću! Vas ovdje uopće nema, i onda se pojavite svaka tri-četiri mjeseca...“

Poznati hrvatski kolumnist Tomislav Klauški spočitao je odmah na portalu 24sata.hr Milanoviću na odbijanju odgovora Karamarku.

„Jer - kazao je - ako Karamarko nije trebao dobiti odgovor zato što se nije pojavljivao u Saboru, hrvatski građani su ga trebali dobiti zato što su glasali za ovu Vladu, zato što je financiraju i zato što je moraju trpjeti.(...) Sve nervoznija javnost je pred tv ekranima očekivala odgovor. Ne politikantsku svađu, ne šuplje prepucavanje i pompozne govore. Samo odgovor – što je ova Vlada učinila u protekla 4 mjeseca da popravi stanje u gospodarstvu ?“ - upozorava Klauški.

Skrivanje iza problema

I doista, čak niti nezaposlenost kao najbolnija od svih gospodarskih tema nikako da dođe na dnevni red onih koji u Hrvatskoj odlučuju, niti u fokus njihovih javnih istupa.

Kada je u studenom 2011. godine Zoran Milanović postao premijer, nezaposlenih je u Hrvatskoj bilo 302.080. Sa današnjim danom ima ih 371.987. Po ocjeni predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa, objašnjenje što trendovi nisu promijenjeni je u tome što se i dalje štedi tako da se reže potrošnja, što je sugestija bonitetnih agencija i MMF-a. Međutim, zašto o toj temi nikako da se govori, kada je se već ne može riješiti? „Tu se temu zaobilazi jer vlast za nju nema rješenja,“ kaže Sever za RSE.

„Oni ne znaju kako. Pri tome samo tvrdoglavo drže svoja mjesta, dodvoravaju se MMF-u, Svjetskoj banci i bonitetnim agencijama i čine sve ono što oni od njih očekuju – i kada je riječ o nastavku privatizacije, a u zalog stavljaju i hrvatske radnike jer idu u oravcu fleksibilizacije tržišta rada, radi toga da bi se opet dodvorili potencijalnim investitorima“, kazao je Sever.

Politički analitičar Ivan Rimac kaže da nema smanjenja nezaposlenosti, jer je i dalje investitorska klima nepovoljna, a porezna presija prevelika. Zašto to nije tema vladajućih, pojašnjava Rimac za RSE.

„Političari još uvijek misle da će - skrivajući se od problema – nekako izići sa pozitivnim duhom na izbore i time još jednom zavarati glasače. To na žalost nije tako, i sve manje je glasača koji obraćaju pažnju na besmislene ideološke poruke koje ne donose kruh“, rekao je Rimac.

Po Rimčevoj ocjeni, nitko iz političkih elita ne nudi rješenje koje bi nudilo izlaz iz krize, rješenje koje bi nužno sadržavalo smanjenje poreznog opterećenja i dovođenje u red javnih poduzeća. Na tom fonu razumije on i najnoviju najavu otkaza za 10.000 ljudi iz javnih poduzeća.

„Naime, Vlada će vrlo brzo odustati od tog stava čim se naznače bilo kakvi mogući javni prosvjedi zbog toga, kao još većeg gubitka radnih mjesta i smanjenja onog dijela gospodarstva koje još uvijek nešto privređuje i nešto troši.“
XS
SM
MD
LG