Dostupni linkovi

Mladi na Kosovu: Studiraj informatiku, radi kao električar


Studentski protesti u Prištini, februar 2014., ilustrativna fotografija
Studentski protesti u Prištini, februar 2014., ilustrativna fotografija

Fakultetska diploma ne garantuje posao mladima na Kosovu, smatraju studenti. Neki od njih su pesimisti da će uspeti da nađu posao u svojoj struci, te pojedini kažu da je lako moguće da će umesto informatičara biti električari. Poručuju da je čak i pametnije da se studira ono što tržište traži, a ne ono što vole.

Nezaposlenost na Kosovu je problem koji se godinama ne rešava. Iako se o tome govori uglavnom uoči izbora, sva obećanja o otvaranju novih radnih mesta i zapošljavanju mladih ostaju samo – prazna obećanja.

Na osnovu zvaničnih podataka iz popisa stanovništva 2011. godine, gotovo polovina stanovništa sposobnog za rad je nezaposleno, preciznije 45 posto. Na osnovu poslednje ankete koju je realizovala Agencija za statistiku, tokom 2013., stepen nezaposlenosti je bio 30 posto, ali u takav podatak su svoje sumnje izrazile brojne nevladine organizacije.

Nezaposlenost mladih je inače prepoznat problem, kako u domaćim tako i u stranim izveštajima. Prema podacima Agencije za statistiku, stepen nezaposlenosti kod mladih je 56 posto (između 15 i 24 godine starosti).

Studenti različitih smerova na Kosovu malo veruju da će uspeti da pronađu posao koji odgovara njihovim studijama.

Dardan Krasniqi je student marketinga i biznis administracije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Prištine. Iako voli to što studira, ne veruje da će mu ovaj smer omogućiti radno mesto.

„Ne verujem, zato što je tržište na Kosovu jako loše. Zapošljavaju se samo oni koji imaju poznanstva, dok se vrednosti, stečeno znanje i iskustvo, ne uzimaju u obzir. Sve je privatizovano, onaj kome je porodica jaka može da se zaposli. Ostali mogu da uče samo za sebe i to je jako razočaravajuće“, kaže Krasniqi.

Granit Morina, student ekonomije, kaže da je teško naći posao upravo zato što je veliki broj onih koji su završili ekonomiju.

„Mi se nadamo da ćemo uspeti da se zaposlimo, ali ovde je puno ekonomista, velika je konkurencija, a malo je radnih mesta za ekonomiste. Veoma razočaravajuće“, kaže Morina.

Neki od mladih kažu da u cilju osiguravanja radnog mesta nakon studija, treba se na vreme orjentisati ka određenim smerovima za kojima radno tržište na Kosovu ima potrebe.

Dafina Islami studira matematiku i očekuje da neće imati poteškoća prilikom zapošljavanja upravo zato što matematičari traže, a nema ih u velikom broju.

„Mislim da imam perspektivu. Nadam se da će biti posla za mene. Smer je težak i matematičara nema dovoljno. Izabrala sam da studiram matematiku kako bih je kasnije predavala u školama“, kaže Islami.

Driton Aliu studira kompjuterske nauke nada se da će za njega biti posla, ali dodaje da se neće ograničiti na rad samo u svojoj struci.

„Ukoliko ne bude posla za mene, radiću i kao električar. To je inače moj otac i moguće je da ću i ja nastaviti da se bavim time“, kaže on.

Inače, tokom poslednjih izbora na Kosovu, neke od političkih partija obećale su i do 200.000 novih radnih mesta. Analitičari koji su komentarisali ovakva obećanja, naveli su da je za tako nešto potreban ekonomski rast od 20 posto unutar jedne godine, a tako nešto, rekli su, nikada ni jedna zemlja nije ostvarila.

XS
SM
MD
LG