Dostupni linkovi

Vanredno stanje na Sardiniji, desetine stradalih i nestalih u bujicama


Sardinija je u vanrednom stanju. Proglasila ga je Vlada Italije nakon što je u naletu ciklona “Kleopatra” poginulo najmanje 17 ljudi, mnogi se vode kao nestali, a više stotina je ostalo bez krova nad glavom. “U pitanju je nacionalna tragedija”, izjavio je premijer Enriko Leta. Nezapamćenim nevremenom pogođeno je više od 20.000 ljudi. Poplave su izazvale velike štetu na lokalnim farmama i prekinule aviosaobraćaj.

"Nismo videli situaciju ekstremniju od ove, možda decenijama”, izjavio je guverner Sardinije Ugo Kapelači. On podvlači da je ciklon protutnjao čitavim ostrvom u Sredozemnom moru. Potvrdio je broj žrtava.

Britanska televizija javlja i prenosi snimke bujice koja je potpuno prekrila saobraćajnice, nosi automobile, u ambijentu munja koje sevaju, dok i neki domovi pod naletom vodenog talasa nisu izdržali. Za neke od stradalih sve to je bilo fatalno, opisuje izveštač BBC:

“Koliko smo razumeli, četiri člana jedne porodice su se udavila u podrumu kuće u kojoj su živeli. Tri člana druge porodice su stradala kada je jedan most u blizini Olbije popustio pod vodenom stihijom, koja je pokupila i jedan policijski automobile u kome je ostao zatvoren policajac. I on se udavio”.

U izveštajima se navodi da je stradala porodica brazilskog porekla, te da se tragedija dogodila u Arzakeni na krajnjem severoistoku ostrva, dok je nakon obrušavanja mosta voda odnela i jedan automobil u kom su kasnije pronađeni mrtvi majka i ćerka. Među žrtvama je i 64-ogodišnja žena pronađena u potopljenoj kući u selu Uras.

Broj stradalih teško da može biti konačan jer se utvrđuje broj nestalih. Na stotine ljudi širom ostrva su napustili svoje domove zbog nevremena. Neki stanovnici gradova na ostrvu koriste društvene medije da bi ponudili utočište onima koji su napustili svoje domove, putem Fejsbuka na ostrvljane se apeluje porukom “Otvorite domove za naše sugrađane”, dok zvaničnik ostrvske civilne zaštite Đorđo Cikalo službe poručuje “Mi smo u fazi maksimalne uzbune”.

Po procenama meteorologa iz Bau Mandara za 24 sata palo je 370 litara kiše po kvadratnom metru. Radi se o najvećoj količini u poslednjih nekoliko decenija tom području.

Uticaj ciklona oseća se i u Hrvatskoj, a očekuje se da će svoj vrhunac dostići du utorak i sredu. Procenjuje se da će najviše kiše pasti na Jadranu, ponegdje i preko 100 litara po kvadratnom metru, dok su u Dalmaciji mogući orkanski udari juga.
XS
SM
MD
LG