Dostupni linkovi

Historijska presuda protiv BiH: Nestalima vraćena pravna vidljivost


Komemoracija u Vogošći
Komemoracija u Vogošći
Pet građana Bosne i Hercegovine iz opštine Vogošća je nestalo u junu 1992. godine nakon što su bili podvrgnuti mučenju i prisilnom radu. Zahvaljujući TRIAL-u, Švajcarskoj asocijaciji protiv nekažnjivosti, nakon 20-ogodišnje bitke, članovi njihovih porodica dobili su slučaj pred Komitetom za ljudska prava UN-a. Prvi put u historiji Bosni i Hercegovini je presuđeno pred mehanizmima za ljudska prava u vezi sa prisilnim nestancima tokom rata u BiH devedestih godina prošlog vijeka.

Fikret Prutina, Huso i Nedžad Zlatarac, Safet Kozica i Salih Čekić bili su među 850 zatočenika iz vogošćanskog naselja Svrake. Posljednji put su viđeni 16. juna 1992. godine u obližnjem logoru zvanom „Planjina kuća“. Porodice, koje i danas tragaju za njihovim posmrtnim ostacima, uputile su slučaj Komitetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija. Presuda je donesena u njihovu korist. Švajcarska asocijacija protiv nekažnjivosti zastupala je porodice tokom postupka, kaže koordinatorka TRIAL-a Lejla Mamut:

„Vlastima BiH je naloženo da nastave svoje napore u rasvjetljavanju sudbine ovih petoro nestalih Vogošćana, da kazne počinioce ovih djela, da ukinu kao obavezu proglašenje nestale osobe umrlom kako bi se pristupilo invalidnini i ostalim pravima socijalne zaštite, dodijeli kompenzaciju i da poduzmu sve ostale mjere, prije svega iz krivičnog gonjenja da bi prevenirali ovakva kršenja, tj. prisline nestanke u budućnosti", navodi Lejla Mamut.

Lejla Mamut
Lejla Mamut
Bosna i Hercegovina ima rok od 180 dana nakon donošenja odluke, a to je do 28. septembra ove godine, da obavijesti UN-ov Komitet o tome koje mjere je preduzela kako bi provela odluku. U slučaju njenog neprovođenja, krivičnih sankcija po državu nema:

„Međutim, možemo govoriti i o nekom političkom ili diplomatskom ukoru koji BiH može dobiti ukoliko je ne sprovede.“

Porodice nestalih ovu historijsku važnu odluku primile su sa tugom i radošću, kaže za Radio Slobodna Evropa Ema Čekić, koja već 21 godinu traga za svojim suprugom:

„Ja vjerujem da će ove odluke UN Komiteta uticati ne samo na prisilne nestanke Vogošćana nego i na prisilne nestanke sviju iz BiH. Ako su ljudi nestajali tek tako, ne može biti da neko ne odgovara za počinjene zločine i da ne izađe pred lice pravde.“

Još u februaru 2006. godine Ustavni sud BiH proglasio je da je Bosna i Hercegovina prekršila pravo da ne budu podvrgnuti mučenju i pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života porodica pet nestalih vogošćanskih muškaraca. Sud je naredio domaćim institucijama da otkriju dostupne informacije o sudbini i mjestu gdje se nalaze ova lica, te da osigura pravdu za njihove članove porodica. Ovu odluku bh. vlasti nisu uspjele izvršiti.

„Vogošća nije bila slobodna, nego je bila okupirana, pod Vojskom RS. I ta vojska, moje komšije su napravili zločin. I te moje komšije neka odgovaraju za te zločine. Dešavalo mi se da neka porodica srpske nacionalnosti dođe u Vogošću prodati zemlju i pusti neku neistinu o nekoj grobnici. Konkretno molim sve one koji znaju da nam kažu vrijedne informacije jer su mi do sada umrle tri majke koje su izgubile po jedno dijete, a čekale su da pronađu kosti svoje djece", kaže Ema Čekić, inače predsjednica Udruženja porodica nestalih iz Vogošće.

Iako nije precizno utvrđen broj osumnjičenih za nestanak nestalih lica sa područja Vogošće, za bar dvije osobe postoje indicije da snose komandnu odgovornost. Koordinatorka asocijacije TRIAL Lejla Mamut navodi:

„Jedna je osoba izbjegla i njegovo procesuiranje je trenutno vrlo komplikovano pitanje – i pitanje je da li će doći do procesuiranja. Ne smijem dati više podataka, ali se on ne nalazi u BiH i već je to jedan slučaj koji je iskomplikovan, a naravno – mogao se procesuirati prije deset godina dok je boravio u zemlji i dok je bio dostupan vlastima. A druga osoba je ovdje.“

U prošlu nedjelju, 16. juna održana je komemoracija nestalim muškarcima sa područja opštine Vogošća. Borba se nastavlja, poručuje Ema Čekić:

„U momentu kad sam dobila informaciju da je ova odluka donesena, odmah mi je sinula kroz glavu odluka Sejdić-Finci. Boriću se i dalje da ova odluka bude sprovedena u BiH. Jer mi žrtve ne možemo više čekati, mi nemamo dva života - mi imamo samo ovaj jedan i potrošili smo ga 20 godina.“

******************************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG