Dostupni linkovi

Nesreća Costa Concordie: Vlasti najavile vanredno stanje


Pogled na prevrnuti brod sa obale
Pogled na prevrnuti brod sa obale
Spasioci su u utorak pronašli još jedno tijelo u olupini luksuznog turističkog broda Costa Concordia, koji se u petak naveče nasukao u blizini obala Toskane, pa se broj žrtava popeo na sedam.

Spasioci nastavljaju potragu za preostalih 28 putnika i članova posade koji se vode kao nestali, objavio je talijanski list La Stampa na svojoj internet stranici.

Oni su u utorak nastavili da pretražuju djelimično potopljenu olupinu ogromnog broda. Spasioci, međutim, kažu da su šanse da bude preživjelih u ovom trenutku minimalne.

Talijanska obalna straža saopštila je u utorak da je pronađena prva crna kutija iz nasukanog kruzera.

Costa Concordia
Costa Concordia
Talijanske agencije ranije su izvijestile da je operacija spašavanja i potrage na brodu iz opreza prekinuta nakon što se nasukani brod pomaknuo desetak centimetara.

Ronioci su povučeni jer su čuli snažnu buku što je potaknulo bojazni stručnjaka da bi olupina mogla skliznuti na dubinu od 70 metara čime bi u potpunosti bila potopljena, a s njome i sve nade da se u brodu može naći još preživjelih.

Kapetana Francesca Schettina, uhapšen dan nakon nesreće i optuženog za ubistvo i napuštanje broda prije evakuacije putnika, u utorak bi trebao ispitati sudija. Reuters navodi da ga tužilaštvo tereti i jer se na zahtjev obalne straže odbio vratiti na brod.

Čelnik kompanije Costa Cruises, u čijem je vlasništvu brod, ranije je priznao da je za nesreću odgovoran upravo Schettino koji je samoinicijativno kruzer skrenuo s rute i previše ga približio otoku Gigliju.

Kapetan dbacuje optužbe i tvrdi da stijena na koju se brod nasukao nije bila ucrtana na pomorsku mapu.
Spasioci pored broda
Spasioci pored broda

U rezervoarima broda nalazi se 2.300 tona goriva, čije bi curenje u more izazvalo ekološku katastrofu.

Portparol vatrogasne službe Luka Kari izjavio je da se nasukani brod i dalje pomjera, ali da se ovo kretanje ne smatra opasnim.

U potopljenom dijelu broda nalaze se luksuzne sobe, barovi, banje i teniski tereni.

Italijanski ministar za životnu sredinu Korado Klini izjavio je da će proglasiti vanredno stanje zbog rizika od curenja govriva i zagađenja nacionalnog parka u toskanskom arhipelagu.

Do sada nije uočeno da je gorivo iscurilo u more.
XS
SM
MD
LG