Dostupni linkovi

Nesreća u Rigi: U obrušavanju supermarketa više od 50 mrtvih


Riga: Najmanje 25 poginulih u nesreći u supermarketu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00
Riga je u šoku. Najmanje 50 osoba je poginulo, među njima i tri vatrogasca, prilikom rušenja velikog dela krova u jednom supermarketu u glavnom gradu Letonije. Nesreća se dogodila u vreme večernje gužve. “Potraga se nastavlja”, saopštili su nadležni šaljući poruku javnosti da broj žrtava ne mora biti konačan. Uzrok rušenja zvanično nije poznat, ali se pretpostavlja da su nesreću izazvali radnici koji su gradili zimsku baštu na krovu supermarketa.

Veliki broj spasilaca, uključujući vojnike i pse, tragaju za preživelima. Samo rušenje krova, na supermarketu koji se nalazi u gusto naseljenom delu Rige i koji je otvoren pre dve godine, odvijalo se u više nepredvidih faza. Tako su stradali vatrogasci koji su se uključili u akciju spasavanja, da bi ostali zatrpani kada se jedan od delova krova sručio na njih.

Zamenik šefa litvanske službe za spasavanje i hitne slučajeve Normuds Plegermanis kaže: “Što više radimo unutar objekta, situacija se menja iz sve vreme. Obrušavanje se događa s vremena na vreme. Ovo je veoma opasana posao”.

Anita Duksta je očevidac užasa: “Počelo je da se ruši, većina ljudi je vrištala i plakala. Bilo je očigledno da oni koji su unutra, posle prvog obrušavanja, drugo neće preživeti.”

Viktorija Černikova je napustila supermarket neznatno pre nego što je počelo njegovo urušavanje: “U početku sam bila šokirana kada sam shvatila gde sam bila. Izašla sam iz marketa osam minuta ranije, ali sada sam samo tužna zbog onih koji su još tamo”.

Spasilačka služba procenjuje da se srušilo približno 500 kvadratnih metara krova i da su uništeni dobar deo visokih zidova, kao i skoro svi prednji izlozi.

Gradonačelnik Rige Andris Ameriks rekao je da se krov srušio zbog "eksplozije", ali nije naveo o kakvoj vrsti eksplozije se radi.

Javnosti se obratio i premijer Valdis Dombrovskis: "Policija je već započela istragu. Otpočeo je krivični postupak protiv onih koji su prekršili građevinska pravila, što je dovelo do ovako ozbiljnih posledica”.

U katastrofi, jednoj od najtežih u Letoniji od njenog sticanja nezavisnosti 1991. godine, broj povređenih se procenjuje na 40 ljudi.
XS
SM
MD
LG