Dostupni linkovi

Prebacivanje odgovornosti zbog željezničke nesreće u Crnoj Gori


Željeznička nesreća kod Mojkovca, 13. novembar 2012.
Željeznička nesreća kod Mojkovca, 13. novembar 2012.
U utorak, kasno poslijepodne, u Crnoj Gori kod Mojkovca dogodila se teška željeznička nesreća u kojoj su život izgubila dva čovjeka, a veći broj putnika je povrijeđen. Do nesreće je došlo uslijed sudara voza i željezničke drezine koji su se iz, za sada nepoznatih razloga, istovremeno našli na istom kolosjeku.

Željeznički prevoz prebacuje odgovornost na Željezničku infrastrukturu u kom kažu da treba sačekati zvanične nalaze što je stav i nadležnog Ministarstva saobraćaja.

U teškoj željezničkoj nesreći koja se prošle noći, nešto prije šest dogodila u tunelu izmedju Mojkovca i Bijelog Polja, poginule su dvije osobe, a u bjelopoljsku Opštu bolnicu je prevezeno skoro 50 ljudi od kojih se još nekolicina nalazi na daljem ispitivanju.

Iz Uprave policije je, u međuvremenu, saopšteno da je 51-godišnji V.M. iz Inđije lišen slobode i sproveden nadležnom tužiocu zbog osnovane sumnje da je počinio teško krivčno djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. U srijedu uveče uhapšene su još dvije osobe - G.D. ( 41) otpravnik poslova u Mijatovom kolu i N.R. (46) otpravnik poslova u Mojkovcu, javljaju crnogorski mediji.

Do nesreće je došlo kada je putnički voz, u tunelu Mojkovac, udario u gradjevinsku mašinu novosadske firme "Zgop" čiji su radnici: pedesettrogodišnji Ranko Kašiković i pedesetpetogodišnji Goran Gavrić tom prilikom izgubili živote. Saobraćaj je na ovom dijelu pruge do daljeg u prekidu, a okolnosti pod kojima je došlo do sudara se još uvijek utvrđuju, pa za sada nema službenih informacija o konkretnim uzrocima sudara.

O brojnom i zdravstvenom stanju povrijedjenih, za RSE govori direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, dr Tomislav Jeremić.

„Od 45 pacijenata povrijeđenih u sinoćnjem udesu , njih 7 ima teže povrede i oni su na hirurškom odjeljenju opšte bolnice. Te povrede su stabilne i pacijenti nijesu vitalno ugroženi i povrede nijesu opasne po život. Jutros su kao i sinoć dobili odgovarajuću terapiju, danas vršimo dodatna radiološka ispitivanja. Ako bude potrebe, a mislim da neće ti pacijenti će ostati na našem hirurškom odjeljenju ukoliko, kako ponavljam bude neophodno dalje liječenje. Ako bude trebalo biće transportovani do Kliničkog centra Crne Gore“.

U Ministarstvu saobraćaja kažu da se o jučerašnjoj nesreći neće izjašnjavati prije konačnog utvrdjivanja svih okolnosti od strane nadležnih organa.

”U vezi sa nemilim događajem u Mojkovcu u ministarstvu ne raspolažemo nekim novijim informacijama, osim onih sa kojima su mediji i crnogorska javnost već upoznati . Vjerujem da će tako biti sve dok traje istraga. Istražni organi su preduzeli sve neophodne korake i obavili uviđaj i mi ćemo sačekati sve te podatke o tome što se desilo”, kaže portparolka ministarstva, Jelena Raspopović.

Prema sadašnjim saznanjima, lokalni putnički voz koji je iz Mojkovca krenuo za Bijelo Polje u 17:42 sudario se na ulazu u tunel između mjesta Rudnica i Žari, svega tri minuta kasnije, sa radnom mašinom angažovanom na remontu pruge. I u preduzeću Željeznički prevoz kažu da će detaljnije informacije o uzroku nesreće biti poznate po okončanju istrage.

"Sve što vam Željeznički prevoz Crne Gore može reći kao neko ko koristi usluge Željezničke infrastrukture Crne Gore i čiji se voz našao na pruzi u trenutku kada je došlo do tog sudara jeste da je naš mašinovođa dobio, prema proceduri kako je to i predviđeno zeleno svjetlo da pokrene lokomotivu i da se kreće. Šta se dalje dešavalo mi to ne možemo znati a znaćemo, nadam se što prije, kada bude završena istraga ovog slučaja”, rekla je portparolka Željezničkog prevoza, Teodora Kusovac.

U Željezničkom prevozu su prethodno saopštili da očekuju saopštenje Željezničke infrastrukture Crne Gore koja, između ostalog, gazduje prugom, pružnom opremom i stanicama.



Direktora Željezničke infrastrukture Zariju Franovića smo pitali - kakva su njegova saznanja u vezi jučerašnje nesreće.

„Evo me u Mojkovcu. Bio sam u tunelu i ponovo ću biti tamo da uradimo sve da se pruga što prije otvori. O ovome što se sinoć dogodilo policija i državno tužilaštvo su uradili izvještaj i naravno drugostepena komisija Željezničke infrastrukture. Očekujemo njihove izvještaje i javnost će biti blagovremeno informisana. Mi ipak prepuštamo da ti urade državni organi i da to oni saopšte”.

Na pitanje da je njegov kolega, izvršni direktor Željezničkog prevoza Milojica Zindović medijima rekao da čelnike Željezničke infrastrukture treba pitati odakle mašine na pruzi, Franović odgovara:

"Ostavljam to njegovom kodeksu rada, njegovom moralu, njegovom znanju o ovom poslu. To mu ostavljam na savjest, to ko šta zna i šta zna i tako dalje”.

Jučerašnja željeznička nesreća je, svakako, oživjela sjećanja na tragediju koja se krajem januara 2006. dogodila nedaleko od Podgorice, kada je poginulo 47, a povrijedjeno više od 200 putnika. Nesreća se dogodila kada je lokalni elektromotorni voz, krećući se od Bijelog Polja ka Baru, u blizini mjesta Bioče, na izlasku iz tunela iskliznuo iz šina i sva četiri vagona se survala u provaliju.

Zbog nesreće kod Bioča mašinovodja Slobodan Drobnjak je osudjen na šest godina zatvora, dok je 11 zaposlenih u Željeznici Crne Gore oslobodjeno odgovornosti.

U medjuvremenu, NVO Voz neprebola, koju uglavnom čine članovi porodica nastradalih, nezadovoljna presudama kojima je utvrdjena odgovornost samo jedne osobe - mašinovodje Slobodana Drobnjaka, uputila je žalbu Ustavnom sudu.

Gorka sjećanja će ostati i nakon jučerašnje nesreće što potvrdjuje i kratko svjedočenje jednog od putnika koje je zabilježila TV Vijesti:

„Plakao sam dok sam iznosio dvije bebe. Vidim oko sebe sve, nosio sam djecu krvavu”.
XS
SM
MD
LG