Dostupni linkovi

Nepodnošljive vrućine na kojima je (ne) moguće raditi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Prva asocijacija prosječnog Crnogorca na crveno je ulazak u finansijski minus. No, to nema veze sa užarenim plusom koji danima traje u Crnoj Gori i zbog kojeg je proglašen crveni alarm.

Kako Podgoričani preživljavaju na plus 40 i više i koliko su, prije svih, građevinski radnici ugroženi u uslovima ekstremnih vrućina?

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
Direktan link

Mirko koji je u podne u centru Podgorice u uslovima najjačeg sunčevog zračenja i na plus 40 stepeni bušio zid iznad jednog podgoričkog lokala nije jedini koji radi u tim uslovima.

Za razliku od njega, manje raspoloženi za priču bili su trojica radnika koji su isti posao odrađivali ispred jednog vrtića u centru.

Zlatko Popović iz Inspekcije rada kaže za RSE da ne postoji neki poseban zakon koji reguliše pitanje rada u uslovima visokih temperatura ali zato postoje preporuke nadležnih organa koje se između ostalog odnose i na rad na otvorenom

Ako je već neophodno da se neki poslovi obavljaju na otvorenom onda se takav rad reguliše tako što se preduzimaju razne organizacione mjere, da se koriste više pauze, rashlađivanje radnika, da se unosi više tečnosti i slično. Obično se te mjere preduzimaju od 11 do 16 sati i to je po međunarodnim standardima i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.“

Većina građevinskih kompanija na teritoriji Crne Gore upošljavaju radnike na osnovu ugovora sa njihovim matičnim kompanijama.

Takav slučaj je i u Zeta gradnji čiji izvršni direktor Željko Vučeković za RSE kaže da koliko je njemu poznato radnici nijesu angažovani u najtoplijem dijelu dana

„Oni u ovakvim situacijama dvokratno rade. Rade do 11 ili 12 sati pa se onda pravi pauza do 17 ili 18 i onda se radovi završavaju do 20. Obično kada su grubi građevinski radovi u pitanju sve se pripremi do 12 sati. Pipreme šalovanje, žice, željezo i ostalo a onda čekaju veče da sve to zaliju betonom.“

Vučeković pretpostavlja da nema mnogo onih radnika koji nakon jutarnje rade i u poslijepodnevnoj smjeni:

„Vjerovatno u drugoj smjeni bude poneki mladi radnik koji se dobro osjeća ali od 11 do 18 časova svi oni imaju u svojim prostorijama odmor, tuševe, rashlade se pićem. Moguće da neki mladi radnik nastavi i u drugoj smjeni ali oni stariji ako se osjećaju lošije zbog vrućina njima dođe zamjena. Uglavnom, nijesmo imali ekstremnih slučajeva zbog ovih vrućina."

XS
SM
MD
LG