Dostupni linkovi

O neplaćanju poreza na zarade: Vladin prijedlog kao biznis barijera ili rješenje?


Euro
Euro

Iako je već jednom, doduše tijesnom većinom, odbijen prijedlog Vlade da se kriminalizuje neuplaćivanje poreza na zarade, iz Ministarstva finansija se najavljuje da će se ovo rješenje ponovo naći pred poslanicima. Poslodavci opet negoduju.

"Vlada Crne Gore Gore će uskoro predložiti da neplaćanje poreza na zarade bude krivično djelo, kako bi nadoknadila javne prihode koje svake godine gubi", najavio je ministar finansija Radoje Žugić koji je rekao da bi na taj način država ostvarila značajno uvećanje javnih prihoda.

"To podrazumiijeva da se sa isplatom neto-zarada moraju uplatiti porezi i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje na same neto-zarade. Dakle, zaposleni ostvaruje svoja puna socijalna prava, kompanija će poslovati u okviru realnog, fer okruženja lojalne konkurencije, a država neće gubiti, prema nekim našim grubim procjenama, 15 – 25 miliona eura godišnjih javnih prihoda", navodi Žugić.

Ovo zakonsko rješenje kojim bi neplaćanje poreza na zarade postalo krivično djelo, Vlada je pokušala da progura još prošle godine, ali je Skupština, tijesnom većinom, odbila prijedlog. Poslodavci, kao i lani – negoduju.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Generalna sekretarka Unije poslodavaca, Suzana Radulović, kaže da problem nije u zakonima koji i sada jasno regulišu ovu oblast, već u institucijama koje ne rade svoj posao.

"Simptomatično je to da je prije nekoliko godina neka od opozicionih partija pokrenula to pitanje, a da je odgovor premijera bio da je to već normirano i da bi sve ostalo bilo previše normiranja u toj oblasti. Šta se u međuvremenu desilo – uzroke treba tražiti u izbornoj godini ili ne znam o čemu se već radi. Problem je u nefunkcionisanju institucija koje treba da se bave primjenom propisa", ističe Radulović, te dodaje:

"Ono što posebno iritira privredu je pozivanje na patriotizam od onih koji ne izvršavaju svoje zakonske obaveze. Mi postavljamo kontra-pitanje – gdje je patriotizam svih onih organa i državnih institucija koje su bile dužne da primjenjuju propise, da urede poslovni ambijent koji neće predstavljati problem privredi."

Stručnjaci, međutim, ukazuju na neophodnost razlikovanja utaje poreza, odnosno, situaciju u kojoj poslodavac ne prijavi ili prikrije podatke o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje fiskalne obaveze i neplaćanje nesporno tačno utvrđenog poreza.

"Na osnovu postojećeg krivičnog zakonika, neplaćanje poreza i doprinosa nije kažnjivo, a novo krivično djelo bi se odnosilo na situaciju kada poslodavac ne uplati ispravno prijavljene poreze i doprinose", nedavno je za Vijesti izjavila izvršna direktorka Instituta za pravne studije, Katarina Petrović, koja smatra da je ovaj problem bolje rješiti na drugi način - obuhvatom šireg krivičnog djela "onemogućavanje naplate poreske obaveze".

Petrović naglašava da je ovo neophodno precizno definisati da bi se spriječilo da se, u slučaju kada poslodavac zbog nelikvidnosti nema novca da redovno plaća poreze i doprinose, rješenje ne pretvori u problem, odnosno, biznis barijeru.

Radoje Žugić
Radoje Žugić

Ministar finansija Radoje Žugić je, rekavši državnoj TV da bi država danas imala mnogo manje gubitaka da je ta mjera usvojena prošle godine, naglasio da se na taj način neće pogoršati položaj bilo koje kompanije u Crnoj Gori.

"Kompanije koje su solventne, a nijesu likvidne, koje imaju imovinu, kapital, potraživanja od države, dobar biznis plan, moraju se uvažavati kroz Vladin akt koji bi proistekao iz ovog zakona i dozvoliti im reprogram poreskih dugovanja do momenta ostvarivanja likvidnosti. To je, možda, najvažniji segment za kompanije i predstavnike poslodavaca. Dakle, država ima interes da uloži u oporavak svih koji su potencijalno skloni oporavku", smatra Žugić.

Na pitanje - da li bi usvajanje zakonskog rješenja kojim bi neplaćanje poreza na zarade postalo krivično djelo proizvelo bilo kakve konkretne probleme, teškoće, nove troškove – odgovara generalna sekretarka Unije poslodavaca, Suzana Radulović:

"S obzirom da je sve već regulisano zakonima, ne bi donijelo ništa novo, osim ako bi se dodao neki novi član u smislu oštrije kazne. Ono što može da bude destimulativno, teško da bi se neko usudio da krene u neizvjesne vode samostalnog privređivanja kada mu prijete tolikim sankcijama."

XS
SM
MD
LG