Dostupni linkovi

Nepal: Raste broj žrtava katastrofalnog potresa


Spasitelji izvlače pod ruševinama tijela nastradalih
Spasitelji izvlače pod ruševinama tijela nastradalih

Broj poginulih u katastrofalnom potresu koji je pogodio Nepal mogao bi doseći deset tisuća žrtava, izjavio je premijer, i to u trenutku kada su građani frustirani izostankom organizirane spasilačke akcije, golim rukama pokušavali doći do zatrpanih članova svojih obitelji.

Broj poginulih za sada je premašio 4.300, a povrijeđeno je više od osam tisuća ljudi. Strahuje se da će konačni broj biti daleko veći.

Ujedinjeni narodi su procjenili da je osam milijuna ljudi pogodjen opotresom, brojne kuće su ili izbrisane sa zemlje ili toliko oštećene da će morati biti srušene. Iako su spasioci stigli, u potragu za preživjelima se uključuje vojska i policija, ali presporo, kažu građani.

"Čekanje pomoći bilo je veća mora od toga da sami pokušamo stići do članova naših obitelji", izjavio je jedan stanovnik Katmandua koji je golim rukama micao ruševine u pokušaju da stigne do brata i šogorice koji su ostali zatrpani u svojem domu.

"Naše ruke su jedini strojevi", kaže 27 godišnjak.

Jaka kiša koja pada otežava spasilačke akcije.

Direktor Indijske nacionalne spasilačke službe, koja je stigla među prvima, upozorava da će spašavanje biti vrlo teško, jer veliki strojevi ne mogu prolaziti uskim ulicama glavnoga grada Nepala.

Hrana, voda, ljekovi i sklonište hitno su potrebni za gotovo milijun i pol ljudi.

Potres uništio kampove na Himalajama
Potres uništio kampove na Himalajama

Najsnažniji potres koji je pogodio Nepal u posljednjih 81 godinu izazvao je lavinu na Mont Everestu u kojoj je poginulo 17 planinara i njihovih vodiča. To je i najveća nesreća na ovom najvišem vrhu svijeta.

Lokalne bolnice prepune su ranjenika i neprestano pristižu oni kojima je potrebna medicinska pomoć.

Serija manjih potresa poslije onog magnitude od 7,8 u subotu izazvala je paniku istrah kod stanovnika koji se ne žele vratiti svojim kućama ako i nisu u cijelosti oštećene.

Otežan je pristup selima oko glavnog grada. Ceste su blokirane odronima zemlje i mulja, mnoga mjesta su bez vode i struje, ponestaje hrane.

Velika je gužva na aerodrom u Katmanduu. Mnogi nastoje napustiti zemlju, posebni turisti, kojih je veliki broj. Istodobno, pristižu avioni sa spasilačkim timovima i sa humanitarnom pomoći a zbog gužve dolazak pomoći je prilično usporen.

Susjedi Indija i Kina među prvima su se pridružili akciji spašavanja u Nepalu.

Američki, britanski i australijski vojni transporteri prevoze pomoć i spasioce.

Međunarodne humanitarne organizacije diljem svijeta prikupljaju i šalju pomoć ugroženom stanovništvu ove planinske države na Himalajima, smještene između Kine i Indije.

XS
SM
MD
LG