Dostupni linkovi

Neophodno racionalno informisanje građana o EU


Zastave Crne Gore i Evropske unije
Zastave Crne Gore i Evropske unije
Crnoj Gori, na njenom putu ka članstvu u EU nijesu potrebni euroskeptici ili pak EU - euforici već građani koji trezveno promišljaju o tome što im donosi a što eventualno odnosi ulazak u tu veliku evropsku porodicu naroda, poručuju predstavnici EU u Podgorici, dodajući da je od presudnog značaja da građani o tome budu na pravi način informisani.

Iz NVO sektora kritikuju vladu poručujući donosiocima odluka da građane manje zanimaju tehnički detalji pregovora sa Briselom i da im je od forme mnogo bitnija sadržina.

Priče kako je EU bajka koja će crnogorskim građanima preko noći donijeti blagostanje su potpuno pogrešne i štetne, kažu zvaničnici EU u Podgorici. Govoreći o značaju realnog i racionalnog informisanja građana Crne Gore o tome šta je zapravo EU i koja su pravila koja tamo važe, šef delagacije EU u Podgorici Mitja Drobnič kaže da se isplati biti članica EU ali da morate da budete svjesni šta vas očekuje na tom putu.

„Učlanjivanje u EU nije kucanje na nebeska vrata. EU nije poklon koji dobiješ nego je nešto što zaradiš sa radom. EU donosi nove mogućnosti i svaka država da bi došla do tih mogućnosti mora nešto da uloži. Mora da uloži novac, da uloži energiju. To je ogroman napor i to treba da bude jasno ljudima ovdje. Svaka država je do sada uspjela da iz toga povuče prednosti i ja sam ubijeđen da će to isto napraviti Crna Gora. Prema tome, cilj bi te kampanje trebalo da bude da se ne stvara EU euforizam nego da se stvara jedan zdravo- razmuski odnos prema EU“, napominje Drobnič.

U Crnoj Gori su u toku kampanje u kojima se traži od države da građane na pravi način informiše o svim koracima na njenom putu ka članstvu, pogotovo o pregovorima koje je počela sa Briselom.

Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju ima zamjerke upravo u vezi sa početim pregovirima i načinom kako vlada informiše građane o njihovom tokom.

Mnogo je manje važna forma od suštine onoga o čemu se pregovara i to građani treba da čuju, ističe Kovačević.

„To što nas svakog dana mediji i državni organi obavještavaju da se dešava neki sastanak, eksplanatorni skrining, pregled pravne tekovine, ko je otišao u Brisel ... Mislim da je to manje važno u odnosu na ono šta se tamo zaključilo, koji su to izazovi i problemi koje Crna Gora ima i šta sve treba da uradi da ih savlada i napravi taj neki dalji korak u integraciji“.

U Vladi Crne Gore, međutim tvrde da su uspjeli da približe EU građanima kao i da su ih informisali o pravima i obavezama koje proističu iz budućeg članstva.

„Zajedno sa partnerima u kontinuitetu radimo na kvalitetnom informisanju građana o procesu pristupanja. U saradnji sa delegacijom EU u Podgorici i partnerima iz NVO sektora, poslovnom i akademskom zajednicom, lokalnom samoupravom i medijima organizovali smo, ili smo učestvovali na brojnim okruglim stolovima, konferencijama, panel diskusijama, da li značajan broj intervjua stranim ili domaćim elektronskim i štampanim medijima“, kaže generalna direktorka Direktorata za EU integracije u MIP u Crne Gore Snežana Radović.

To, kako kažu u NVO sektoru, međutim nije dovoljno.

Ako predstavnici NVO sektora nijesu informisani o čemu država konkretno pregovara i šta su zakljčci tih sastanaka u Briselu, kako će tek građani da razumiju te procese, pita se Darko Ivanović iz Građanske alijanse.

Darko Ivanović
Darko Ivanović
"Sve je zaista to na nivou tehnikalija a suštinski se ne zna ništa. Ja, kao čovjek iz NVO sektora i kao novinar nemam nešto previše informacija. Zamislite nekoga ko u ovom trenutku kopa krtole u Rožajama, šta on zna ? Konačni ishod onoga što on zna jeste da ne postoje neke koristi od bavljenja poljoprivredom, a to je potpuno suprotno od onoga što propagira EU“.

Da predstavnici države koji pregovaraju sa EU često govore jezikom koji građani jednostavno ne razumiju svjesni su i u crnogorskom parlamentu .

Slaven Radunović je predsjednik Odbora za EU integracije koji bi uskoro treblo da objavi posebnu publikaciju

„U toj publikaciji bi se sve prevelo na jezik koji građani razumiju i tu bi se do detalja rasčlanilo šta znači skrining, šta je Savjet Evrope a šta Evropski savjet, šta je Evropski parlament i tako dalje. U toj publikaciji bi im se objasnilo da je proces EU integracija proces usvajanja ali i osvajanja standarda“.
XS
SM
MD
LG