Dostupni linkovi

Nemiri u Fergusonu: Ubijen još jedan Afroamerikanac


Pripadnici američke policije ciljaju u pravcu demonstranata na ulicama Fergusona
Pripadnici američke policije ciljaju u pravcu demonstranata na ulicama Fergusona

Situacija u Fergusonu, mestu ovonedeljnih žestokih sukoba Afroamerikanaca i policije, se ne smiruje, javlja BBC. Ta medijska kuća izveštava da je juče ubijen još jedan 23-ogodišnji Afroamerikanac. Incident se dogodio nedaleko od mesta gde se održavaju protesti u Fergusonu. Ubijeni muškarac je mahao nožem ka policajcima, tvrde svedoci. Šef policije u Sent Luisu Sem Donson:

„Ponašao se ekstremno. Prilazio je policajcu, ignorisao njegovo nauružanje i verbalne komande, nije se obazirao na drugog policajca. Pretio im je nožem koji je držao u rukama. Siguran sam da je to agresivno ponašanje“.

Pojavili su se i prvi snimci na kojima se vidi policajac Daren Vilson i telo ubijenog tinejdžera Majkla Brauna, što je bio povod žestokih sukoba pre svega afroameričke populacije i policije u Fergusonu. Sa snimaka nije moguće sa sigurnošću reći šta se dogodilo kobnog dana, da li je ubistvu prethodio sukob sa policajcem, a događaj se i dalje tumači na osnovu izjava svedoka i očevidaca.

Prijateljica ubijenog mladića, koju CNN potpisuje sa Džozi, je ispričala:

„Iznenada je počeo da puca. Nastavio je da mu prilazi. Jurio je ka njemu i nastvio da puca.“

Inače, negativne kritike Sjedinjenim Državama upućuje se iz onih zemalja ka kojima je usmenera spoljnopolitička pažnja Vašingtona. Između ostalih iz Ministarstva inostranih poslova Egipta Vašington je pozvan da pokaže uzdržanost u odnosu na zbivanja u Fergusonu. Reagovao je i Stejt dipartment. Portparolka Mari Harf:

“Vidite, ljudi su ovde slobodni da kažu šta god da žele, to je nešto u šta ovde duboko verujemo, sloboda govora. Ali moram se oštro usprotiviti stavu da je ono što se ovde događa uporedivo na bilo koji način sa situacijom u tim državama.”

XS
SM
MD
LG