Dostupni linkovi

Neimarski duh vlasti proradio pred izbore


Rekonstrukcija Ulice Jaroslava Čermaka u Cetinju
Rekonstrukcija Ulice Jaroslava Čermaka u Cetinju
Kako se približava 16. novembar na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici, kao i uoči gotovo svih dosadašnjih izbora ponavljaju se slike ministara i drugih vladinih zvaničnika koji obilaze te opštine i obećavaju brda i doline. Najavljuju realizaciju novih, ali i davno obećanih projekata.

Nakon odluke državnog tužilaštva da u najvećoj aferi o zloupotrebi državnih resursa u izborne svrhe, aferi "Snimak" nema elemenata krivičnog djela čini se da su tek sada odriješene ruke onima koji namjeravaju da na taj način prigrabe glasove birača.

Gradonačelnik Cetinja i funkcioner DPS-a Aleksandar Bogdanović najavio je da će za nekoliko dana, nakon 20 godina, početi rekonstrukcija Autobuske stanice. Iako je ranije najavljivan megalomanski projekat vrijedan više od dva miliona eura i gradnja nove stanice, sada je odlučeno da objekat bude rekonstruisan u postojećim gabaritima.

Zatim su iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja najavili da će uskoro početi gradnja treće trake u cetinjskom naselju Markovići.

Prije nekoliko dana je dio ministara bio na Cetinju gdje su prisustvovali polaganju kamena temeljca za izgradnju hrama CPC uz prisustvo gradonačelnika i lokalnih funkcionera DPS-a.

Iz redova vlasti poručuju i da će uskoro biti završena rekonstrukcija Njegoševog mauzoleja na Lovćenu.

Opozicionare na Cetinju taj iznenadni neimarski duh među vladajućima neiznenađuje, kaže Dragan Cvetković iz Pozitivne Crne Gore.

"Ovo što sada rade, raskopavanje i navodno pravljenje novih ulica je po meni malo groteskno jer svaka baba na Cetinje zna da se na Cetinje ništa ne radi u novembru. Što se tiče autobuske stanice i taj megalomasnki projekat koji su obećavali više puta sada su sveli na krečenje, postavljanja novih kvaka i vraćanje onoga što ta stanioca zapravo i jeste – obično stajalište bez perona", rekao je Cvetković.

O intezitetu predizbornih radova ovih dana na Cetinju pomalo ironično svjedoči i novinar Mladen Zadrima.

"Ako nas vremenski uslovi ne poremete, mislim na kišu do polovine novembra Cetinje će biti jedan od najljepših gradova u Crnoj Gori. Najavljuje se uređivanje fasada na zgradama, rade se Njegoševa i još neke ulice. To je zapravo nešto što bi lokalna vlast normalno i trebalo da radi, ali eto to se nekako zbilo sve u vrijeme pred izbore, i ja ne mislim da je to slučajno", smatra Zadrima.

Epilog "Snimka" - vjetar u leđa

Iako je na Cetinju najživlja aktivnost državnih funkcionera i lokalnih predstavnika vladajuće partije nedavno su domaći mediji prenijeli da su krajem septembra upadljive bile posjete ministara Sjeveru Crne Gore. Samo u jednoj sedmici, u Mojkovcu, čiji će stanovnici takođe 16. novembra na birališta boravili su ministri rada i poljoprivrede.

Dejan Milovac
Dejan Milovac
U MANS-u kažu da je u pitanju otvorena zlouptreba državnih resursa u partijske svrhe, uz opasku Dejana Milovca da je odluka tužilaštva da u aferi "Snimak" nema elemenata krivičnog djela dala krila svima onima koji to rade da nastave sa tom praksom.

"Na žalost odluka tužilaštva je dala vjetar u leđa svim onim političarima, u prvom redu iz vladajuće partije da nastave da zloupotrebljavaju državne resurse i poslala je poruku da obećavati novac iz javne kase koja se puni novcem svih poreskih obveznika za sprovođenje uskopartijskih ciljeva je nešto što je apsolutno legitimno. To je poruka koju je tužilaštvo poslalo prvenstveno DPS-u", ocjenjuje Milovac.

I dok građani čekaju da se obećanja političara jednog dana i ostvare ne preostaje im ništa drugo nego da se našale na račun predizbornih radova.

Čini se da Cetinjani prednjače u tome.

"Jedan naš sugrađanin je preko Fejsbuka objavio da je naletio na radnike u Njegoševoj ulici ovih dana kada je bilo sunčano i kada su oni užurbano radili na popločavanju te ulice. Sreo je njihovog nadzornika i pitao ga – majstore, može li ova ulica biti gotovo do izbora? Ovaj mu je odgovorio da može, ali do onih narednih", priča nam Mladen Zadrima
XS
SM
MD
LG