Dostupni linkovi

Neformalnim obrazovanjem do boljih pozicija na tržištu rada


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kosovo i Nemačka ambasada razmatraju mogućnosti za saradnju u oblasti stručnog obrazovanja mladih Kosovara.

Na Kosovu je održan sajam za zapošljavanje pod pokroviteljstvom nemačke organizacije za tehničku saradnju, GIZ, i kosovskog Ministarstva za rad i socijalne zaštite.

Cilj je promocija zapošljavanja mladih putem neformalnog obrazovanja kako bi bili bolje pozicionirani na radnom tržištu.

Na konferenciji u četvrtak zaključeno je da bi mogućnosti za zapošljavanje bile mnogo bolje ukoliko bi postojao bolji profil stručnog obrazovanja.

Ministar rada, Arban Abrashi, kazao je da postoje konkretne mogućnosti za saradnju, kao što je ona sa Agencijom zapošljavanja u Nemačkoj i saradnja sa nekim od centara za stručno osposobljavanje u toj zemlji.

"Na održanom sajmu za zapošljavanje gde je predstavljeno oko 300 radnih mesta, sajam je posetilo oko 2.000 građana. To nam govori da moramo raditi bolje na informisanosti građana, koji su zahtevi tržišta i koji su zahtevi agencija koje zapošljavaju", kazao je on.

Abraši je dodao da se razmatraju i mogućnosti za cirkularnu migraciju koja bi otvorila put ljudima da rade u inostranstvu, a da se potom sa dobijenim radnim veštinama vrate i rade na Kosovu.

Čekanje na intervju, ilustrativna fotografija
Čekanje na intervju, ilustrativna fotografija

Zapravo, preko nemačke organizacije za tehničku sadradnju, GIZ, sledeće godine se očekuje priprema programa koji predviđa stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih, saopštila je Angelika Viet, nemačka ambasadorica u Prištini.

Viet je dodala da je nemačko Ministarstvo ekonomske saradnje odvojilo dodatne fondove za obrazovanje i zapošljavnaje mladih, stoga će i podrška biti veća u toj oblasti.

"Naša impresija je da ova vlada na Kosovu ima jak fokus na ekonomski razvoj i na kreiranju novih radnih mesta, postoje pozitivni signali i smatramo da su na dobrom putu", rekla je Angelika Viet.

Ministar obrazovanja, nauke i tehnologije, Arsim Bajrami, smatra da Kosovo treba da primeni nemački model kada se govori o profesionalnim školama.

Arsim Bajrami
Arsim Bajrami

"Najpre je potrebno da se kvalitetnim obrazovanjem osigura zapošljavanje. Drugo, potrebno je obrazovanje mladih na osnovu potreba radnog tržišta. Pored toga, imamo potrebe i za uspostavljanje modela profesionalnog obrazovanja. Šanse za zapošljavanje su mnogo veće ukoliko imamo bolju orjentaciju obrazovanog sistema. Naša ekonomija ima potrebe za stručnjake iz oblasti mehanike, poljoprivrede, trgovine i turizma", kazao je Bajrami, dodajući da se to može omogućiti otvaranjem profesionalnih škola u kojima će se mladi stručno osposobljavati.

Nezaposlenost je jedan od većih problema sa kojima se Kosovo godinama suočava. Zvanični podaci govore da od 1.2 miliona radne snage, Kosovo zapošljava samo 300.000, dok ostatak je bez posla ili nije aktivna.

Na osnovu poslednjih informacija Agencije za statistiku, 150.000 od onih koji traže posao nemaju nikakve kvalifikacije, 77.000 je sa srednjom školom, sa kvalifikacijama je 22.000, a skoro 7.000 imaju visoku stručnu spremu.

Upravo je ekonomska situacija bila jedna od razloga zašto se Kosovo krajem prošle godine suočilo sa povećanom migracijom svojih građana.

Veruje se da je Kosovo napustilo na hiljade građana koji su aplicirali za azil u zemljama EU.

XS
SM
MD
LG