Dostupni linkovi

Ne zna se jesu li Kozaci stigli do Cetinja


Manastir u Cetinju - ilustracija
Manastir u Cetinju - ilustracija
Nakon što je prije 3 godine objavljeno da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori potpisala ugovor sa Kozacima armije velikog Dona po kojem bi oni čuvali relikvije u manastiru prijestonice (nije rečeno od koga), ne zna se jesu li Kozaci stigli do Cetinja.

Međutim, u Mojkovcu je u međuvremenu nastalo kozačko udruženje, nedavno je u Rusiji proglašen kozački ataman za Crnu Goru, a najavljuje se i izgradnja kozačkog doma na Žabljaku.

"Mi smo ovdje prvo formirali kozačko jatačko udruženje, a onda i kozačko udruženje u Crnoj Gori", kaže Zdravko Ašanin, Kozak iz Mojkovca koji je jedan od onih što obavezno idu na žabljački jatački skup za Đurđevdan.

"Ašani su kozačkog porijekla, preko Bartonožića su stigli u Vasojeviće pa onda i do Žabljaka. Igrom slučaja moj je đed doselio ovdje, ja sam rođen ovdje", priča on, a na konstataciju da Kozaci ovdje u Mojkovcu jedu kačamak Ašanin kaže:

"Da, upražnjavamo tradiciju koja je u Crnoj Gori".

Prema riječima Ašanina kozačko udruženje u Crnoj Gori danas želi da se predstavi kao promoter kozačke kulture.



Dolazak Kozaka u Crnu Goru prije 3 godine najavili su srpski i ruski mediji navodeći da će biti potpisan ugovor o angažovanju Kozaka čiji će posao biti da čuvaju cetinjske, crkvene relikvije.

Javnost je sporazum Kozaka i Srpske crkve uporedila sa boravkom naouružanih članova Arkanove para vojske srpskih dobrovoljaca koje je u Cetinjskom manastiru ugostio Mitropolit Amfilohije, a mediji su podjestili da je jedan broj Kozaka učestvovao u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije 90-tih godina i to u sastavu srpskih paravojnih formacija.

Nije poznato da li su Kozaci 2009. stigli do Cetinsjkog manastira, ali je nedavno za atamana u Crnoj Gori proglašen Rajko Šljivančanin, a udruženje Kozaka najavljuje gradnju kozačkog doma na Žabljaku.

XS
SM
MD
LG