Dostupni linkovi

Ne jenjava potraga za dječakom Ognjenom


U potrazi za Ognjenom su i jedinice Vojske Crne Gore
U potrazi za Ognjenom su i jedinice Vojske Crne Gore

Šest dana i pet noći širom Podgorice traje potraga za dječakom Ognjenom Rakočevićem koji ima autizam, što značajno otežava akciju traženja u kojoj učestvuje veliki broj građana, policija, specijalne jedinice i helikopteri MUP-a i Vojske Crne Gore, dronovi i psi tragači.

Pomoć je pristigla i iz regiona, pa Ognjena traži i Gorska služba spašavanja iz Foče.

U atmosferi bezuspješne potrage, u kojoj građane ne napušta entuzijazam, bilo je i nemilih dešavanja - od lažnih dojava do vidovnjaka, koji su se svojim savjetima uključili u akciju traženja.

Nestali dječak Ognjen Rakočević
Nestali dječak Ognjen Rakočević

Ronioci iz Centra za obuku u Bijeloj u više navrata detaljno su pretraživali korita rijeka Morača i Cijevna ali nijesu naišli na bilo kakav trag. Direktor centra Veselin Mijajlović kazao je da je u prethodna dva dana detaljno pretraženo korito Morače na potezu od hotela "Ambasador" do iza Kolovrata. Ronioci su nastavili pretragu, a Mijajlović objašnjava da je vidljivost danas u vodi bolja nego prethodnih dana.

„Tako da smo juče pregledali i jedan dio Kolovrata, mjesta u rijeci, u kojem smo često nalazili utopljenike do sada. Pretražili smo još dva kilometra od tog mjesta. Jutros smo takođe, krenuli sa pretraživanjem rječnog korita Morače. Angažovano je sedam ronilaca sa pet logističara koji im pružaju logistiku sa obale. Tako da ćemo i danas ostati nekih šest-sedam sati pod vodom kao i ovih dana. Pregledaćemo detaljno i ovaj dio korita rijeke sve do brane ispod Kombinata aluminijuma... Sve se nadajući da nećemo naći dječaka u Morači i vjerujući u to da će se on ipak, naći živ i zdrav“, kazao je Veselin Mijajlović.

Jedanaestogodišnji Ognjen Rakočević koji ima autizam je iz svoje kuće u Podgorici nestao u noći sa utorka na srijedu oko četiri ujutru. Plavokosi dječak na sebi ima donji dio trenerke i bosonog je.

Građani Podgorice i drugih crnogorskih gradova, smoinicijativno su se organizovali da traže i dječaka. Pored posebne Facebook stranice napravljene su specijalne aplikacije za mobilne uređaje koje prikupljaju podatke o lokacijama koje su građani pretražili.

Na velikom video-bimu u centru Podgorice je Ognjenova fotografija i brojevi telefona policije 122 i roditelja, koje treba pozvati, ukoliko neko od građana primijeti ovog dječaka.

Iako je policija saopštila da su svi raspoloživi kapaciteti Uprave policije (UP) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) uključeni u potragu građani su više puta policiji zamjerali da akciju nije kordinisala na adekvatan način. U znak protesta u nedjelju se ispred zgrade policije u Podgorici okupila grupa nezadovoljnih građana tražeći od policije još bolji angažman na terenu.

Ognjenova asistentica u nastavi Milica Kraljević koja dobro poznaje dječakove navike opisala je Ognjena kao hiperaktivnog dječaka, koji slabo jede i slabo spava, koga plaši buka i ne odaziva se na svoje ime.

Potraga za Ognjenom Rakočevićem
Potraga za Ognjenom Rakočevićem

Inače, svjetska statistika kaže da se svake godine u svijetu izgubi i nestane oko 12.000 djece sa autizmom u uzrastu od sedam do14 godina. Od nestale djece, u 95 posto slučajeva, sva djeca koja su pronađena su maksimalno bila udaljena od svojih domova 200 - 400 metara - ocjena je stručnjaka za autizam.

Pretežno su se krili u objektima manjih gabarita, u kojima su znali da budu i po sedam dana, bez vode i hrane. Jedna trinaestogodišnja djevojčica iz Texasa, sa posljedicama autizma, krila se u boksu za pse pet dana. Djevojčica se sama vratila svojoj kući koja je od boksa bila udaljena nepunih 50 metara.

Autizam je stanje u kojem pacijent teži za slobodom a kada se domogne iste, ocjenjuju stručnjaci, pokušaće sve kako bi ostao što duže u njoj.

XS
SM
MD
LG