Dostupni linkovi

Zašto su mladi nezainteresovani za nauku?


Pompezno najavljen i pompezno otvoren treći festival Dani nauke u Podgorici do petka bi trebalo da posjetiocima, domaćim naučnicima, ali prvenstveno mladima pokaže kako nauka može da bude popularna, zanimljiva i vrijedna truda i odricanja.
No, čini se da je entuzijazam sa otvaranja splasnuo budući da je već prvog dana festivala posvećenog matematici interesovanje upravo mladih veoma slabo.

Zašto je nauka u Crnoj Gori na margini i zašto se od nauke ne može živjeti, pitali smo malobrojne goste matematičke izložbe.

Mobilni planetarijum, velika matematička izložba i fabrika znanja dio su festivala “Otvoreni dani nauke”, koji je svečano otvoren u ponedeljak ispred Atlas kapital centra.

Prema riječima organizatora iz Ministarstva nauke planirano je da festival narednih dana posjete učenici iz Kolašina, Bijelog Polja, Cetinja, Bara i Podgorice, koji će moći da se “druže” sa robotima, ali i da slušaju iskustva predavača iz inostranstva. Cilj je da mladi saznaju da je snove moguće ispuniti, ali uz volju, želju i predan rad.

Ministarka Sanja Vlahović poručila je da će putovanje kroz nauku biti uspješno i da će okupiti veliki broj mladih:

“Maksimalno se trudimo da stvorimo ambijent koji će naše mlade zadržati da se naukom bave u svojoj zemlji ali im isto tako omogućiti da dio svojih naučnih saznanja i naučnih istraživanja vrše na institucijama u inostranstvu a onda te rezultate donesu, vrate u svoju zemlju. Upravo zbog toga pokrenuli smo niz projekata, a ovo je jedan veliki skup koji će samo pokazati šta oni mogu, pokazati koliko je naša naučna zajednica u stvari jaka i koliko mi imamo kapaciteta.”

No, prvog dana festivala posvećenog matematici, u prostoru koji je na otvaranju bio ispunjen do kraja, jedva da smo sreli par entuzijasta i zainteresovanih za matematiku i nauku uopšte.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
Direktan link



Od nauke danas u Crnoj Gori jednostavno ne može da se živi, saglasni su rijetki posjetioci matematičke izložbe

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00
Direktan link



Dok su rijetki obilazili matematičke eksponate u glamuroznom zdanju Atlas capital centra preko puta na Trgu Svetog Petra Cetinjskog okupili su se predstavnici mladih Unije Slobodnih sindikata Crne Gore.

Kažu da su mladi naučnici kao i većina njihovih vršnjaka frustrirani zbog činjenice da su izgledi za dobijanje posla nakon studija minimalni . U prilog tome je i podatak da već sada na posao u struci čeka preko osam hiljada visokoškolaca.

,,Slika oko zapošljavanja, posebno mladih ljudi nije obećavajuća. Na žalost, to moramo da kažemo. Mislim, međutim da pojedinim programima koji će im pomoći da prošire i razviju svoje kompetencije, onda stručnog osposobljavanja za samostalni posao mogu da doprinesu jako za njihovu konkurenttnost na tržištu rada. Mi, međutim imamo problem što većina mladih žele zaposlenje u javnom a ne privatnom sektoru. To je na žalost tako jer mladi negdje traže sigurnost prilikom zaposlenja koju im privatni sektor ne može da im ponudi”, kaže Ivana Mihajlović iz USSCG.
XS
SM
MD
LG