Dostupni linkovi

Naučnici sve bliže otkrivanju Higgsovog bozona


Veliki akcelerator
Veliki akcelerator
Fizičari koji istražuju nastanak univerzuma se približavaju otkriću Higgsovog bozona, čestice za koju se smatra da je glavni krivac što su se krhotine, nastale nakon Velikog praska (Big Bang), pretvorile u zvijezde i planete.

Istraživači na CERN-u koriste veliki hadronski akcelerator (LHC), kako bi konačno dokazali postojanje ove čestice. Oni sada vjeruju da su mnogo bliže tom cilju.

Naučnici vjeruju da su već vidjeli neke dokaze o postajanju Higgsovog bozona, iako čestica postoji tako kratko da se mogu vidjeti samo tragovi koje ostavlja, prenosi Reuters.

Kako bi dokazali postojanje ove čestice, naučnici pomoću LHC-a pokušavaju simulirati Veliki prasak, proces za koji naučnici vjeruju da je doveo do nastanka univerzuma.

Ovaj bozon je ime dobio po britancu Peteru Higgsu, koji je 1964. godine pokazao detaljan rad o tome šta bi ta čestica trebala predstavljati. Higgsov bozon je posljednji i ključni sastojak Standardnog modela o funkcionisanju univerzuma na noviou čestica.

Sredinom jula ove godine će se u Melbourneu u Australiji održati ICHEP, velika konferencija za fizičare, a bazirajući se na više od 300 triliona protonskih sudara urađenih ove godine u LHC-u, javnost spekuliše da će se najveća otkrića odnositi upravo na Higgsov bozon.

Na otkrivanju Higgsovog bozona rade dva različita tima naučnika uz pomoć slične opreme.

Ukoliko oba tima dođu do istih rezultata, tek onda bi se moglo objaviti moguće otkriće ove čestice.
XS
SM
MD
LG