Dostupni linkovi

Naučnici sve bliže kloniranju ljudi


Dr. Shoukhrat Mitalipov
Dr. Shoukhrat Mitalipov
Naučnici su uspjeli izvaditi matične ćelije iz ljudskog embrija uzgojenog u laboratoriju, što predstavlja revolucionaran korak prema kloniranju ljudi.

Ovo otkriće bi moglo pomoći u liječenju teških bolesti kao što su Alzheimerova ili multipla skleroza, međutim postavlja se pitanje hoće li biti moguće klonirati djecu u laboratorijima. Ovo bi moglo omogućiti parovima koji izgube dijete, da plate za stvaranje njegovog "duplikata", piše Daily Mail.

Iako su ljudski embriji u prošlosti već klonirani, nikada iz njih nije izvađena zdrava matična ćelija. Posljednja dostignuća znače da su se naučnici približili kloniranju djece.

Američki naučnici tvrde da žele pronaći lijek za teške bolesti, ali kritičari strahuju da bi neko mogao kopirati njihov rad u cilju kloniranja ljudi.

Dr. David King, osnivač grupe Human Genetics Alert, upozorio je da je neophodno uvesti međunarodne zabrane za kloniranje ljudi i kazao da je krajnje neodgovorno što su objavljeni detalji tehnike vađenja ćelija.

Tehnika je slična onoj korištenoj prilikom kloniranja ovce Dolly.

Dr. Shoukhrat Mitalipov prvo je uzeo donirana jajašca zdrave mlade žene i izvukao njihovu DNK. Zatim je uzeo ćelije kože i stavio ih u prazna jajašca te ih je uz pomoć struje potaknuo da se razvijaju u embrije.
XS
SM
MD
LG