Dostupni linkovi

Naučnici napravili "kartu" mozga


Ilustracija
Ilustracija
Naučnici sa Harvarda su razvili novu metodu za istraživanje unutrašnjosti ljudskog mozga korištenjem magnetne rezonance.

Profesor Jan Wedeen tvrdi da njihovi snimci prvi put daju uvid u putanje svih 100 milijardi ćelija ljudskog mozga.

"Mozak, koji smo gledali svih ovih godina pomoću konvencionalnih skeniranja, nije pravi mozak. To je bila samo sjenka njegove površine", kazao je Wedeen.

Profesor Jeff Lichtman, također sa Harvarda, je razvio navedenu tehniku korištenjem putanja između svih neurona u životinjskim mozgovima. Korištenjem samo tri boje uspio je obilježiti nervne ćelije određenom nijansom prije nego bi počeo pratiti veze. Korištenjem tradicionalnih metoda, taj proces bi trajao hiljadama godina, prenosi Daily Mail.

"Ljudski mozak je najkomplikovaniji u univerzumu. U njemu su naša sjećanja, strahovi. On procesuira sve informacije i dozvoljava nam da vidimo, čujemo ili osjećamo. Ali mi ne posjedujemo odgovarajuće alatke da bismo ga u potpunosti razumjeli", kazao je Lichtman.

Dugo se vjerovalo da je mozak masa isprepletenih žica. Međutim, naučnici su nedavno otkrili da se vlakna redaju kao šahovska tabla te da se presjecaju pod pravim uglom. Ta struktura je sa svim svojim detaljima otkrivena u istraživanju u kojem je korišten najnoviji skener magnetne rezonance.

"Dobijanje dijagrama visoke rezolucije povezanosti našeg mozga je prekretnica u ljudskoj neuroanatomiji. Nova tehnologija može otkriti individualne razlike u povezanosti ljudskog mozga, što može pomoći prilikom postavljanja dijagnoza i liječenja poremećaja", rekao je Thomas R Insel, direktor Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje.

Vjeruje se da je prijašnim metodama otkriveno samo 25 posto strukture mozga, a da nova tehnologija prikazuje 75 posto.
XS
SM
MD
LG