Dostupni linkovi

NATO učvrstio planove za tranziciju u Avganistanu


Barak Obama na sastanku NATO-a
Barak Obama na sastanku NATO-a
Lideri zemalja članica NATO učvrstili su na sastanku u Čikagu planove za "nepovratnu tranziciju" u Avganistanu, potvrdivši posvećenost okončanju rata u toj zemlji do kraja 2014. I izražavajući uverenje u sposobnost avganistanskih snaga da čak i ranije preuzmu bezbednosno kormilo u državi.

U deklaraciji je navedeno da iako će NATO ostati u znatnoj meri prisutan u Avganistanu i posle 2014, "to neće biti borbena misija".

NATO i zemlje partneri okvirno su se dogovorili da bi avganistanske bezbednosne snage mogle da preuzmu kontrolu nad borbenim operacijama sledećeg leta, dok će zapadna vojna alijansa "polako dobiti pozadinsku ulogu".

Američki predsednik Barak Obama rekao je da će NATO ostaviti u Avganistanu misiju za trening nakon što povuče borbene trupe krajem 2014.

"Na sastanku ISAF jutros smo se složili da avganistanske snage preuzmu vođstvo u borbenim operacijama sredinom 2013. U to vreme snage ISAF će se iz borbene uloge prebaciti u ulogu podrške u svim delovima zemlje. Ovo će označiti veliki korak ka cilju koji smo dogovorili u Lisabonu – kompletiranje tranzicije na vođstvo avganistanskih snaga u bezbednosti do kraja 2014“, najavio je Obama.

Američki lider priznao je da ozbiljni izazovi ostaju u Avganistanu i opisao talibane kao „snažnog neprijatelja“:

"Ne mislim da će ikada doći do optimalnog trenutka kada ćemo reći 'sve ovo je urađeno, ovo je savršeno, ovo je baš onako kako smo želeli i sada možemo da spakujemo svu našu opremu i odemo kući'. Ovo je proces i ponekad je komplikovan, kao što je bio i u Iraku", rekao je Obama.

Pametna investicija u odbranu

Generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen rekao je da je NATO ispunio ciljeve zadate za ovaj samit.
Anders Fogh Rasmussen sa predsednikom Avganistana Hamidom Karzaijem na samitu u Čikagu
Anders Fogh Rasmussen sa predsednikom Avganistana Hamidom Karzaijem na samitu u Čikagu

"Došli smo u Čikago sa ciljevima i postigli smo ih. Bili smo fokusirani na budućnost Avganistana, odlučili smo da pametno investiramo u našu odbranu čak i u vreme štednje i anagažovali smo se sa partnerima širom sveta da odgovorimo na izazove sa kojima se suočavamo u 21. veku“, izjavio je Rasmussen.

Zapadni lideri su se obavezali da će i nakon povlačenja nastaviti da daju podršku avganistanskim snagama bezbednosti.

Rasmusen je potvrdio da će biti prikupljeno četiri milijarde dolara u vidu pomoći za te svrhe, i da bi avganistanske snage u naredne dve godine trebalo da dostignu cifru od 350.000 ljudi.

Jedna od tema drugog dana skupa u Čikagu je bila saradnja sa Pakistanom, nakon što je pre šest meseci ta zemlja zatvorila svoje transportne rute za NATO snage, pošto su avioni alijanse greškom bombardovali i ubili 24 pakistanska graničara.

Očekuje se da bi Pakistan uskoro mogao da otvori svoju granicu sa Avganistanom, što bi pomoglo snabdevanje NATO trupa, kao i povlačenje u jednom trenutku, ali taj dogovor još nije u potpunosti izvestan.

Obama je u utorak ujutro kratko o tome razgovarao sa pakistanskim liderom Asifom Alijem Zardarijem, međutim, prema tvrdnjama neimenovanih američkih zvaničnika, konačan dogovor još nije postignut.
XS
SM
MD
LG