Dostupni linkovi

NATO i BiH: Uz mir i sigurnost dolazi i ekonomski napredak


Zastava NATO-a ispred njegovog sjedišta u Briselu
Zastava NATO-a ispred njegovog sjedišta u Briselu
Za potpuno aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u postoji samo jedan uslov: potrebno je donijeti političku odluku da se 63 lokacije perspektivne vojne imovine koje će koristiti Ministarstvo odbrane uknjiže na državu BiH. Dvadeset lokacija je spremno da se odmah registruje kao vlasništvo BiH, a ostatak to može postati do ljeta iduće godine.

Ovo je na prvom forumu koji je NATO štab organizovao za predstavnike bh. medija u Doboju rekao komandant NATO štaba Sarajevo, američki general Walter T. Lord.

„Dobili smo takve signale od predsjedavajućeg Vijeća ministara na posljednjem sastanku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. Predsjedavajući Vijeća ministara je rekao Upravnom odboru da su lideri šest političkih partija odnosno nove koalicije spremni da riješe to pitanje. Mi možemo odmah da intenziviramo svoj rad kako bismo bili spremni kada se takva odluka donese.“

Predstavnici NATO štaba su na ovom forumu ponovo istakli prednosti koje bi Bosni i Hercegovini donijelo članstvo u najmoćnijem vojnom savezu na planeti. General Lord kaže da vjeruje kako stanovnici BiH, kao i ostali ljudi širom svijeta, žele mir, sigurnost i stabilnost, te da zapadna alijansa može to da pruži svojim članicama.

„Uz mir, sigurnost i stabilnost dolazi i ekonomski prosperitet. Pogledajte samo Češku ili Mađarsku u kojima su se u vrlo kratkom periodu nakon što su postale punopravne članice, udvostručile strane ekonomske investicije. Uzmite kao primjer i Albaniju koja se danas ekonomski razvija u oblasti turizma. Vrlo je jasno iz ovih i drugih primjera da mir i stabilnost dovode do ekonomskog prosperiteta i razvoja“, naglasio je on.

Iako je NATO vojna alijansa a Evropska unija ekonomski savez, oni se uzajmno dopunjuju i dijele zajedničke vrijednosti poput mira i sigurnosti, demokratije, slobodnih izbora, parlamentarne odgovornosti ili individualnih sloboda, kaže savjetnik za politička i parlamentarna pitanja u NATO štabu Sarajevo Kenneth Lindsey.

„Istorija nam govori da su ove vrijednosti najvažnije za svakog pojedinca. Tu imamo i princip vladavine prava. To znači da je sudstvo oslobođeno političkog uticaja ili korupcije. Ukoliko imate korumpiran sistem u kojem je nekome potrebno nekoliko mjeseci da samo registruje firmu, to utiče na vaš ekonomski razvoj. Svakom društvu su potrebni zakoni prema kojima se vode istrage ili zatvaraju oni koji krše zakone, bez obzira o kome je riječ – siromašnima, bogatima, moćnima ili onima koji nemaju moć u svojim rukama. Sve su to koristi koje donosi članstvo u NATO savezu, ali ujedno - to su i obaveze za BiH na njenom putu ka NATO -u“, kaže Lindsey.

Sve u rukama političara

NATO štab Sarajevo će i tokom naredne godine nastaviti da informiše građane BiH o prednostima koje donosi članstvo u ovom savezu, kaže glasnogovornica NATO štaba Ines Kuburović.

„Nama je jako važno da i u 2012. i 2013. nastavimo sa kampanjom informisanja javnosti, informisanja građanstva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH o tome šta je NATO, koje su prednosti članstva u tom savezu, koje su obaveze, šta bi građani Bosne i Hercegovine potencijalno mogli očekivati od članstva u NATO savezu sutra. Iz tog razloga smo organizovali i ovaj forum za predstavnike medija u Bosni i Hercegovini, zato što smatramo da je, bez obzira na manjak progresa na političkom planu u 2012. godini, učinjeno dosta na tehničkom i operativnom planu da se pripremi dokumentacija za uknjižbu perspektivne vojne imovine kada bude postignut politički sporazum u tom smislu“, rekla je Kuburović.

Iako su predstavnici NATO-a u Doboju naveli izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande da do ljeta 2013. godine može biti postignut politički sporazum o perspektivnoj vojnoj imovini od čega ovisi potpuno aktiviranje Akcionog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u, Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije Sarajevo podsjeća da su slična obećanja bh. političari davali i ranije.

„Ja mislim ako bude postojala politička volja da se taj dogovor može i prije postići, prije ljeta. Ako ne bude, onda ćemo biti taoci – kao što smo taoci zadnje tri godine, otkada smo podnijeli kredibilnu aplikaciju za MAP proces, tako da je sve u rukama političara koliko ozbiljnu oni budu pristupili političkim pregovorima i koliko im bude u interesu da zemlja nastavi svoj put ka NATO-u. I prije smo imali takve slične izjave da će to biti od kraja 2011., do kraja 2012., ali smo svjedoci da vrijeme prolazi, a dogovora nema. Treba biti optimista, ali u našim okolnostima i u skladu s našom političkom elitom, ipak umjereni. Nadajmo se da će posvetiti malo više pažnje i da će odblokirati ovaj proces – i ka Evropskoj uniji i ka NATO-u“, ističe Hadžović.
XS
SM
MD
LG