Dostupni linkovi

Nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću


Ilija Jurišić
Ilija Jurišić
Ponovljeno suđenje Iliji Jurišiću, koji je u Srbiji optužen za učešće u napadu na kolonu JNA 1992. godine u Tuzli, nastavljeno je pred Odeljenjem za ratne zločine u Beogradu, nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora. Jurišić je tada, nakon tri godine, pušten iz pritvora, a na suđenje je došao iz Tuzle jer, kako je ranije najavio, želi da odbrani svoju čast.

Pred novim sudskim većem u Beogradu ponovo su saslušani komadant kasarne "Husinska buna" Mile Dubajić, a zbog lične bezbednosti video linkom iz Sarajeva svedočili su ondašnji načelnik Stanice javne bezbednosti Tuzla Meša Bajrić i komandant Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Enver Delibegović.

Dubajić je, kao i prilikom prethodnog suđenja, tvrdio kako je sa Bajrićem dogovorio da vojnici napuste kasarnu, te da mu je ovaj garantovao da će biti bezbedni. Predlažući da se i Dubajić i on podvrgnu detektoru laži, Bajrić je tokom suočavanja pak ponovio da nikakvog dogovora nije bilo.

Prema njegovim rečima, tog 15. maja kada je kolona izašla, počeli su da stižu izveštaji komandira stanica milicija sa terena da se iz poslednja dva vozila kolone puca. Nakon toga im, preko Jurišića, izdaje naređenje da na vatru odgovore vatrom. „Ilija Jurišić samo je preneo moju poruku i na nju ni na koji način nije mogao uticati“, rekao je Bajrić.

Alić: Složiće se kockice

U nastavku suđenja, govoreći o događajima od 15. maja 1992. godine, sva trojica svedoka ostali su pri iskazima koje su dali na prvom suđenju.

Ista meta isto odstojanje“, kaže Jurišićev advokat Đorđe Dozet i dodaje da je problem odbrane u tome što se na suđenju malo govorilo o optužbama koje se njegovom branjeniku stavljaju na teret, a mnogo više o događajima pre i po izlasku kolone JNA.
Sinan Alić, foto: Midhat Poturović
Sinan Alić, foto: Midhat Poturović

Jurišić je, podsećamo, optužen da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i kao visoki starešina u operativnom štabu Službe javne bezbednosti Tuzla izdao nalog za otvaranje vatre na kolonu JNA u povlačenju, kada je prema novodima srpske otužnice, poginuo najmanje 51 vojnik, a oko 50 ranjeno. Zbog toga je prvom presudom u Srbiji bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo i naložio ponovno suđenje pred potpuno novim sudskim većem.

Predsednik Fondacije „Istina pravda pomirenje“ Sinan Alić koji je, kao i prethodna, pratio i ovo suđenje, uveren je da će ponovljeni postupak biti objektivan.

„Svedoci daju kontradiktorne izjave, neko tu laže i sudsko veće, za razliku od onog prethodnog zaista pokušava da razmrsi taj čvor Brčanske malte. Kad tad će morati da se slože sve kockice i videće se da je neko iz vojne strukture odgovoran za te smrti“, rekao je Alić.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. februar kada je sud pozvao sve komandante Centra javne bezbednosi koji su učestvovali u operaciji povlačenja jedinica JNA iz Tuzle. A Ilija Jurišić ostaje u Srbiji čekajući epilog procesa koji je započet još maja 2007. kada je uhapšen na beogradskom aerodromu, a nakon toga tri godine proveo u pritvoru.
XS
SM
MD
LG