Dostupni linkovi

Srbijanski pravni tim: Zločine nisu činili organi države Srbije


Međunarodni sud pravde u Hagu
Međunarodni sud pravde u Hagu
U nizozemskom gradu Den Haagu srbijanski pravni tim počeo je argumentaciju pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) tijekom koje će odgovoriti na optužbe države Hrvatske za genocid (na jednoj trećini pobunjenog područja poznatog kao tzv.Republika Srpska Krajina 1991.godine), ali i iznijeti svoju protutužbu za genocid protiv građana srpske nacionalnosti tijekom akcije Oluja 1995.godine.

„Ovo nije prvi put da je Srbija pred međunarodnim sudom. Ali nadam se da će u ovom slučaju patnja Srba biti isto prepoznata“, izjavio je na početku argumentacije vođa srbijanskog pravnog tima Saša Obradović, najavljujući osporavanje zapovjedne odgovornosti države Srbije za akcije srpskih snaga u Hrvatskoj.

„Oni koji su počinili zločine u Hrvatskoj nisu bili ni 'de jure' niti 'de facto' organi države Srbije, kao niti su ti zločini počinjeni po naređenju ili kontroli naše države, kao što zadnja praksa Međunarodnog kaznenog suda za Jugoslaviju pokazuje“, naveo je Obradović, misleći na nedavnu oslobađajuću prvostupanjsku presudu bivšem šefu srbijanske tajne službe Jovici Stanišiću, kao i drugostupanjsku oslobađajuću presudu bivšem načelniku Glavnog štaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, čiji je branitelj Novak Lukić također uključen u srbijanski pravni tim.

Iako je istaknuo kako ne želi stvoriti dojam povijesnog netrpeljstva između Hrvata i Srba Obradović se osvrnuo na povijesni kontekst zločina, navodeći da je nemoguće razumijeti događaje iz devedesetih godina prošlog stoljeća bez razumijevanja Drugog svjetskog rata i ustaških zločina protiv stanovništva srpske nacionalnosti.

U uvodnoj riječi haškim sucima je najavljeno ukratko i kako će izgledati argumentacija srbijanskog pravnog tima tijekom koje će niz pravnika iznijeti svoj pogled u vezi međusobnih optužbi država za genocid.

U srbijanskom timu su osim beogradskih pravnika i međunarodni stručnjaci poput profesora međunarodnog prava na sveučilištu Middlesex u Londonu Williama Schabasa, predsjednika međunarodnog Udruženja proučavatelja genocida i urednika Komentara Statuta Međunarodnog suda pravde profesora Andreasa Zimmermanna, urednika Komentara Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida profesora Christiana Tamsa i londonskog odvjetnika Waynea Jordasha, poznatog po obrani Stanišića.

Podsjetimo hrvatski pravni tim iznio je prošli tjedan svoje dokaze, svjedoke i argumentaciju tražeći da sud proglasi krivom državu Srbiju za genocid kako bi platila odštetu za ubojstva i štetu koju su počinile jedinice pod njezinom kontrolom.

Genocid počinjen nad Srbima

Nakon što je osporavao da se genocid dogodio 1991.godine nad hrvatskim stanovništvom na okupiranom području, vođa srbijanskog pravnog tima je naveo kako postoje dokazi da je genocid počinjen nad građanima srpske nacionalnosti s područja tzv.Republika Srpska Krajina. Obradović se pri tom pozvao na podatke udruge Veritas i iskaz njezinog voditelja Save Štrbca koji je uvršten u dokaze, tvrdeći da operacija Oluja pokrenuta 1995.godine od države Hrvatske - ima sve elemente genocida, da se uništi jedna grupa dijelom ili u cjelosti.

„Prema podacima Veritasa 1719 Srba je ubijeno tijekom te operacije. U totalu 6361 etničkih Srba je ubijeno ili nestalo tijekom cijelog sukoba (1991-1995). Komisija Republike Srbije za nestale još uvijek traži više od 1700 osoba koje su nestale za vrijeme sukoba u Hrvatskoj“, naveo je Obradović.

Podsjetimo nakon što se ICJ proglasio nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije (pokrenutu 1999.godine), Srbija je uložila protutužbu protiv Hrvatske za povredu konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida.

Tužba protiv Hrvatske na 500 stranica sadrži većinom povijesni presjek srpsko-hrvatskih odnosa, najviše vezan uz događaje iz Drugog svjetskog rata i zločine ustaškog režima protiv građana srpske nacionalnosti, što je prema srbijanskom pravnom timu kulminiralo protjerivanjem preko 200 tisuća Srba 1995.godine.

Srbija je u protutužbi zatražila da Hrvatska odmah osigura puno poštivanje Konvencije i kazni počinitelje zločina genocida, kompenzira štetu hrvatskim Srbima, stvori uvjete za povratak i život izbjeglih Srba te ukine nacionalne blagdane - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Argumentacija srbijanskog tima trajati će cijeli tjedan, nakon čega će uslijediti kraća pauza. Potom će se nastaviti argumentacija obaju timova do kraja suđenja 1.travnja ove godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG