Dostupni linkovi

Nastavlja se bojkot nastave: Tražimo minimum prava


Raspored časova za školu u Konjević Polju
Raspored časova za školu u Konjević Polju
Problemi sa osnovnim školstvom u BiH se nastavljaju. U ponedjeljak je počela nastava u drugom polugodištu školske 2013./2014. godine u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, ali bošnjačka deca iz Vrbanjca kod Kotor Varoši i Konjević Polju kod Bratunca nisu se pojavili u školskim klupama. Roditelji ne odustaju od zahtjeva koje imaju od početka školske godine za uvođenjem nacionalne grupe premeta. Očekuje se da problem riješe predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednica Vlade Željka Cvijanović.

Učenici Bošnjaci koji pohađaju osnovnu školu u Vrbanjcima kod Kotor Varoši ni u ponedjeljak se nisu pojavili u školskim klupama. Njihovi roditelji, koji traže od početka ove školske godine traže uvođenje nacionalne grupe predmeta su održali mirne proteste pred školom. Kako bi se problem ipak riješio i djeca počela ići na nastavu, roditelji ne traže više ispunjavanje svih uslova.

Hava Varoš, majka dvoje učenika iz Vrbanjaca, kaže da je minimum zahtjeva roditelja uvođenje u redovnu nastavu bosanskog jezika:

„U suštini ne odustajemo od kompletnih zahtjeva, ali da bi se što prije djeca vratila u školske klupe sad-zasad tražimo minimum tog zahtjeva, uvođenje bosanskog jezika, a poslije tražimo napismeno da će se u toku školovanja, da li to bila ova školska godina ili naredna, riješiti i ostalo iz grupe nacionalnih predmeta“, navela je ona.

U područnoj školi u Vrbanjcima ima 269 učenika, a 52,78 posto su bošnjačka djece, čime po zakonskim propisima imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Iz istih razloga nastavu bojkotuju i djeca u osnovnoj školi u Konjević Polju. Muhidin Omerović kaže da roditelji iz Konjević Polja neće slati djecu u školu dok se ne ispune njihovi zahtjevi za uvođenje u redovnu nastavu nacionalne grupe predmeta i formiranje novog školskog odbora, u koji bi, pored četiri pripadnika srpske nacionalnosti, trebalo imenovati i troje Bošnjaka:

„Mi ostajemo i dalje pri svojim zahtjevima sve dok ne dobijemo pisane garancije da će se ispuniti onaj minimum uslova koje smo tražili. Još uvijek nije potpisan taj dokument i mi nikada nećemo pristati na usmena obećanja. Ako je neko spreman da nam vrati minimum naših prava i prava našoj djeci, ja ne vidim razloga zašto ne bi potpisao taj dokument.“

Konjević Polje najveće je povratničko naselje u srebreničkoj opštini. Ovu područnu školu pohađaju isključivo djeca bošnjačke nacionalnosti. Od 158 učenika, nastavu ne pohađa više od 100 učenika, što je potvrdila i vršilac dužnosti direktora škole u Konjević Polju Snežana Stević.

„Prisutno je 50 učenika, sa područnim odjeljenjem u Pobuđu. Djeca su dobro došla na nastavu i ja ih ovim putem pozivam da krenu na nastavu.“

Obaveza da se osiguraju jednaki uslovi

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija nazvao je anticivilizacijskim činom to što rade roditelji bošnjačke djece u Vrbanjcima i Konjević Polju. On je rekao da više neće davati izjave o ovom pitanju, ali da će se vrlo brzo oglasiti i iznijeti sva saznanja i jasan stav. Prije nekoliko dana ministar Mutabdžija je pozvao roditelje da pošalju djecu u škole, a da se onda rješavaju sporna pitanja:

Sa protesta roditelja đaka iz Konjević Polja
Sa protesta roditelja đaka iz Konjević Polja
„Osnovno obrazovanje je obavezno. Ja pozivam roditelje učenika da pošalju djecu u školu u ponedjeljak. Sva otvorena pitanja rješavaćemo u hodu.“

Međutim, kao i iza svega u Bosni i Hercegovini, i iza ovoga stoje razne političke igre. Kada su u septembru počeli protesti, ministar Mutabdžija je prvo govorio da nema sredstava za uvođenje nacionalne grupe predmeta i u ove škole. Kasnije je promijenio stav i pokušao ove proteste da iskoristi za rješavanje istih problema sa djecom srpskih povratnika u Federaciju BiH:

„Pored niza razgovora koje smo imali i sa roditeljima i sa drugim odgovornim faktorima, došli smo da zaključka da smo mi apsolutno u pravu što insistiramo na određenim procedurama i jednakosti rješavanja krupnih pitanja u obrazovnom sistemu i RS-a i u Federaciji BiH.“

Ombudsmen za ljudska prava Jasminka Džumhur je poručila:

„Obaveza države je da osigura pristup osnovnom obrazovanju pod jednakim uslovima, a pravo roditelja je da, zajedno sa vlasti, učestvuje da njihov izbor bude zadovoljen i da to bude u interesu djeteta.“

Ipak, malo nade da bi se problem mogao riješiti dala je premijerka RS Žejka Cvijanović, koja je najavila da će se na zahtjev roditelja uključiti u rješavanje ovog problema:

„Mislim da je RS izrasla u jedno demokratsko društvo i moramo na taj način da tretiramo potrebe sviju koji žive u RS. Vlada je spremna da se ponaša na taj način, ali smo očito imali visok stepen nerazumijevanja, a možda ni komunikacija nije bila adekvatna, odnosno nije bila uspostavljena na normalnim principima, pa je dogovor izostao.“

Roditelji iz Vrbanjaca i Konjević Polja tražili su uključivanje i predsjedika RS Milorada Dodika. Hava Varoš vjeruje da bi do sastanka sa predsjednikom RS i premijerkom moglo doći ove nedjelje:

„Nadamo se da će imati sluha i volje da nas u toku ove sedmice pozovu na sastanak da čujemo njihovo mišljenje. Neka nam daju napismeno da li imamo pravo ili nemamo pravo - znači, da li kršimo zakon ili ne kršimo.“

U svim ovim igrama sasvim je jasno da će najviše ispaštati djeca, pogotovo ona koja bi ove godine trebala zavšiti osnovno obrazovanje.
XS
SM
MD
LG