Dostupni linkovi

Nasilje kao matrica za rješavanje sporova u Crnoj Gori


Auto crnogorske policije
Auto crnogorske policije
Ponovo su naslovnice crnogorskih internet portala i dnevnih novina pune izvještaja o podmetnutim požarima, tučama i uličnim obračunima. Samo u jednom danu u Podgorici je podmetnut požar u garaži jedne stambene zgrade, jedna osoba izbodena je nožem ispred kafića u centru glavnog grada, a bilo je i pucnjave nakon koje na sreću nije bilo povrijeđenih.

Nakon požara koji je u srijedu buknuo u Dalmatinskoj ulici u Podgorici, osam osoba javilo se u Urgentni centar zbog lakšeg trovanja dimom. Goran Milić iz Podgorice izboden je nožem u srijedu uveče oko 20.30 sati, u blizini stadiona Budućnosti, u centru Podgorice. Sat kasnije u naselju Masline, za sada nepoznata osoba pucala je u pravcu Danila Vukićevića.

Tri incidenta u jednom danu bilo bi mnogo nasilja i za veće gradove od Podgorice.

Da li se Podgoričani nakon najnovijih događaja osjećaju nesigurno i da li smatraju da je njihov grad u posljednje vrijeme postao manje bezbjedan nego što je bio?

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00
Direktan link


Nasilje je problem sistema u kojem živimo i koji i sam praktikuje nasilje za šta je najbolji i najsvježiji primjer afera ,,Crne trojke” o batinanju neposlušnih novinara i opozicionih političara.

Kada sistem pribjegava nasilju onda nije ni čudo što se građani osjećaju nesigurno, smatra član Odbora za bezbjednost Velizar Kaluđerović i poručuje:

“Nema prečeg i nema značajnijeg društvenog posla u Crnoj Gori nego da se svi prizovemo pameti i da shvatimo da je izgradnja države u kojoj će institucije raditi po Ustavu i zakonu i u kojoj nem apojedinca koji će biti iznad tih institucija, odnosno da svaki pojedinac mora da strepi i da će ga za slučaj da se nasilnički ili na bilo koji način nezakonito ponaša stići pravda iz zakona koji su usvojeni od institucija Crne

Gore jer bez toga ulazimo u anarhiju a u njoj se najbolje snalaze oni ljudi koji su ogrezli u korupciju i kriminal i koji jedino silu priznaju kao pravilo ponašanja.“

To što je sve više nasilja na crnogorskim ulicama posljedica je moralnog sunovrata i tranzicije još od ratnih devedesetih do danas, kada crnogorsko društvo proživljava veoma ozbiljnu ekonomsku krizu, smatra Dritan Abazović iz Pozitivne Crne Gore. Za nasilje kao glavnu matricu za rješavanje sporova, smatra Abazović odgovorna je država koja kako kaže toleriše nasilje koje provode njene službe pa je i očekivano da i pojedinci iz kriminalnog miljea slijede takvo ponašanje:

“Svjedoci smo situacije da su novinari vrlo često meta različitih napada. Nedavno smo imali napada eksplozivom na novinara. Čim država nije spremna da rješava takve probleme onda je logično da se i neki lokalni dripci osnažuju, odnosno osnažuju da mogu da preduzmu neku nezakonsku mjeru prema nekome ko im smeta ili iz raznih razloga ne odgovara.”
XS
SM
MD
LG