Dostupni linkovi

NASA priprema Orion za svoj prvi let


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Sjajna letjelica koju proučavaju naučnicii nije neki izvanzemaljski brod kojeg NASA analizira, već njihov novi modul Orion. I dok letjelica u trenutnoj fazi i podsjeća na neke svemirske brodove iz SF filmova, ona treba dobiti još gomilu opreme te će njezin konačni izgled biti dosta zemaljskiji.

NASA navodi na svojim stranicama kako modul dijeli šest mjeseci od leta u svemir, te da su sada modul za posadu počeli spajati sa servisnim modulom, što je prvi korak u pravilnom spajanju sva tri dijela Oriona. Treći je sistem za otkazivanje lansiranja.

"Test Oriona donijet će nam gomilu novih podataka koji će nam pomoći kako bi testirali sisteme i dodatno doradili dizajn, da u konačnici možemo sigurno poslati ljudsku posadu u Sunčev sistem", rekao je Mark Geyer, voditelj Oriona, prenosi 24sata.hr.

Orion će na svom prvom letu otići na gotovo 6000 kilometara iznad Zemlje. Tokom 4,5 sata misije, naučnici će testirati ključne sisteme i nakon dva kruga oko Zemlje, letjelica će se spustiti u Tihi okean.
XS
SM
MD
LG