Dostupni linkovi

NASA upozorava: Preživjeli smo najtoplije ljeto, ali nas čeka pakao


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Američka svemirska agencija NASA, objavila je izveštaj u kojem navodi da su temperature na globalnom nivou u avgustu ove godine bile najviše temperature koje su ikad zabilježene.

Naime, NASA je prvi put počela da bilježi temperature na globalnom nivou davne 1880. godine, pa su tako ove godine izmjerene najviše temperature u proteklih 136 godina.

Naučnici su u svom izveštaju objasnili da je jul obično najtopliji mjesec u godini, ali ovog puta se pokazalo da je avgust bio topliji, a ovakvo povećanje temperature moglo bi, prema njima, da ima devastirajuće posljedice.

Ove godine, avgust je bio topliji u prosjeku za 0,98 stepeni, od prosječnih koje su zabilježene u periodu između 1951. i 1980. godine.

"Ističemo da su dugoročne posjledice najvažnije za shvatanje promena koje se događaju i koje utiču na našu planetu", napisao je u izvještaju Gavin Šmidt.

Rastom globalnih temperatura brže se povećavaju i temperature na Arktiku, pa samim zagrijavanjem Zemlje dolazi do topljenja leda. Led reflektuje sunčevu energiju nazad u svemir, a kada se led otopi, voda i kamenje koje ostaju nakon topljenja apsorbuju više sunčeve energije zbog čega su temperature na tom području povišene.

Inače, Barak Obama je u svom intervjuu koji je dao za “New York Times” rekao kako je situacija sa klimom zastrašujuća.

Ono što stvara probleme sa klimatskim promenama je činjenica da se ne radi o brzoj katastrofi. Radi se o sporom problemu koji, na dnevnom nivou, ljudi ne mogu da vide.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG