Dostupni linkovi

Narodna skupština RS podržala izjavu Predsjedništva BiH


Sjednica Narodne skupštine RS u Banjaluci, 11. februar 2015.
Sjednica Narodne skupštine RS u Banjaluci, 11. februar 2015.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, na posebnoj sjednici razmotrili su i prihvatili sadržaj usaglašene izjava Predsjedništva Bosne i Hercegovine o evropskom putu BiH.

Glasovima svih prisutnih poslanika usvojen je prijedlog Izjave Predsjedništva BiH o principima pristupa BiH Evropskoj uniji.

Usvojen je i usaglašeni zaključak šefova svih klubova u entitetskom parlamentu u kojem se navodi da se Narodna skupština upoznala s tekstom prijedloga izjave i podržala predloženi tekst.

Glasovima poslanika stranaka sa sjedištem u RS-u usvojen je i zaključak prema kojem Narodna skupština traži od Vlade RS i predstavnika RS u parlamentu BiH i Vijeću ministara da „strogo vode računa o nadležnostima entiteta i da sve pokušaje prenosa nadležnosti odbiju“.

U istom zaključku navodi se da Narodna skupština ostaje kod ranije utvrđenih principa o načinu provođenja presude Eevropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" i mehanizma koordinacije. Protiv ovog zaključka glasali su samo poslanici Koalicije Domovina.

Inicijativa Evropske Unije na čekanju bh. političara

Inicijativa Evropske Unije na čekanju bh. političara

Očekivalo se da će se Parlament BiH, uz potvrđivanje Denis Zvizdića za mandatara Vijeća ministara u srijedu 11. februara, razmatrati i Inicijativu Evropske Unije za brže integrisanje zemlje odnosno za ispunjavanje uslova kako bi bio ostvaren kandidatski status.

Ali, ovaj dokument još uvijek nije stigao u Parlament jer nedostaju potpisi nekoliko lidera političkih partija, piše u analizi Gordana Sandić - Hasanović a cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Predsjednik RS Milorad Dodik, na čiju inicijativu je i sazvana posebna sjednica, u uvodnom obraćanju rekao je da je sadržaj izjave Predsjedništva BiH o evropskom putu BiH prihvatljiv i za Republiku Srpsku:

“Republika Srpska nije protiv evropskih integracija i podržavam da BiH uputi aplikaciju za članstvo u EU i pozdravljam napore EU da BiH i RS omogući brže kretanje u procesu pridruživanja”, kazao je Dodik

Dodik je rekao da bi novi pristup EU trebao da omogući brže aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, naglasivši da će on ipak usložiti uslove za kandidatski status BiH za članstvo u EU.

"Raniji pristup EU podrazumijevao je da je za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i podnošenje kredibilne aplikacije za kandidatski status bilo potrebno provođenje odluke `Sejdić - Finci` i uspostavljanje mehanizma koordinacije. Sada za kandidatski status osim ovih pitanja imamo i cijeli niz ozbiljnih ekonomskih i socijalnih reformi koje su postavljene kao uslov u ovom novom pristupu EU", rekao je Dodik.

Predsjedavajući predsjedništva BiH Mladen Ivanić u svom obraćanju pozvao je poslanike da podrži izjavu o evropskim putu BiH, istakavši da ona ne zadire u ustavne nadležnosti i ne ugrožava poziciju entiteta.

"Ova izjava je izuzetno dobar materijal za Republiku Srpsku, i čuva njenu ustavnu poziciju i sprečava bilo kakvu priču o institucionalnim promjenama u BiH. Izjava Predsjedništva BiH je politička i ona je dobra . Ona još uvijek ne proizvodi pravna dejstva koje će se desiti tek kada dođe do programa reformi, ali je skinula pritisak sa institucija Republike Srpske, sačuvala Dejtonski sporazum, i otvorila prostor da se približimo EU”, istakao je Ivanić

Predsjedništvo BiH potpisalo je 29.januara izjavu o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka EU, na inicijativu Velike Britanije i NJemačke , a do 14 februara treba da je potpišu lideri svih političkih stranaka u BiH.

Prvu verziju izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU Predsjedništvo BiH utvrdilo je 31. decembra 2014. godine.

Protiv ove izjave bili su lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije. Na njihovo insistiranje, u izjavu su ugrađeni dijelovi da se mora poštovati ustavni poredak BiH i njeno entitetsko ustrojstvo.

XS
SM
MD
LG