Dostupni linkovi

Georgiev o otkazanom koncertu: Srbija kao Staljinova Rusija


Dan nakon konvencije (Saše Jankovića) meni je otkazan koncert, kaže Georgiev
Dan nakon konvencije (Saše Jankovića) meni je otkazan koncert, kaže Georgiev

Da li je zbog politike Smederevo ostalo bez koncerta Vlada Georgieva, u Srbiji je jedno od pitanja uoči izbora u aprilu. Dok je čuveni kantautor siguran da je to tako, smederevska gradonačelnica za RSE kaže da je dobrodošao, na koncertu u maju.

Karte za nastup Vlada Georgieva 4. marta u smederevskoj sportskoj hali išle su kao alva, sve je izgledalo kao da grad u kom vlada Srpska napredna stranka očekuje još jedan muzički spektakl, sve dok fanovi nisu ostali u šoku jer su počeli da ih vraćaju sa blagajne. Vlado Georgiev za RSE kaže da je to saznao sa interneta:

„Jedino sa čime to mogu da povežem je moje pojavljivanje na konvenciji Saše Jankovića, koji se kandidovao za predsednika Srbije. Dan nakon konvencije meni je otkazan koncert.“

Zvanično objašnjenje zašto koncerta neće biti nije dobio. Ta informacija kao da je u domenu najstrože državne tajne, jer i pored nastojanja medija da saznaju šta se dogodilo lokalna vlast nije objasnila o čemu se radi.

Jasnu Avramović, gradonačelnicu Smedereva, iz redova vladajuće SNS čiji lider je predsednički kandidat Aleksandar Vučić, pitali smo da li je Vladu Georgievu uskraćeno gostoprimstvo zbog podrške protivkandidatu vlasti.

„Znate šta, ne bih se bavila tim pitanjima. Svakako da opozicija manipuliše svakakvim stvarima. Koncert Vlade Georgieva uopšte nije otkazan. On je samo pomeren, kako mi je direktor dvorane preneo, za maj mesec. A zbog čega, to morate da pitate direktora“, kaže Avramović.

Direktor Sportske hale Smederevo Ivan Vučić nije bio dostupan za komentar.

Tokom duge karijere Vlado Georgiev redovno je nastupao u tom gradu, često na Smederevskoj tvrđavi, i za vreme mnogih vlasti. Danas kaže da ne može da veruje šta mu se dogodilo:

“Doživeo sam takvu situaciju da sam pomislio da sam u Rusiji za vreme Staljina, da bi me Staljin možda ubio, ali mi sigurno ne bi otkazao koncert. Što znači da je ova zemlja potpuno cenzurisana.”

Šta se krije iza odluke da Georgiev uoči izbora ne nastupi u stranački utvrđenom Smederevu ostaće misterija do daljeg, bar zvanično, ali poznato je da selekcija umetnika po njihovom političkom opredeljenju, omogućavanje da se pojave na nekom mediju ili negde dobiju gažu, u Srbiji nije nepoznata praksa.

Građani Smedereva odlučili su da ova priča ne prođe tek tako pa su na društvenim mrežama napravili grupu, sa 15.000 članova za pet dana postojanja, koja poziva na protest 4. marta u tom gradu, istog dana kada je koncert bio zakazan.

“Napravićemo žurku na trgu kako bi pokazali da niko ne može da nam odredi šta ćemo da slušamo. Ne mogu se ljudima ograničavati prava na rad i slobodnu misao. Muzika je nešto što bi uvek trebalo da bude slobodno i svima dostupno”, rekla je za RSE Milina Živanović, članica grupe „Koncert Vlada Georgieva – ipak ćemo održati“.

S obzirom na sled događaja, ispostavilo se da muziku Vlada Georgieva Smederevci sada mogu da slušaju samo po klubovima, privatnim partijima ili u kolima, ali ne i u objektima u nadležnosti Grada, bar dok ne prođu izbori. Uprkos tome smederevsko vođstvo tvrdi da nema ništa protiv njega.

Gradonačelnica Jasna Avramović kaže da je Vlado uvek dobrodošao:

“Ja kada imam vremena volim svu muziku i slušam sve što slušaju mladi. Što se tiče Vlade Georgieva, znam njegova dva, tri hita.”

Najbolje ne slušati ništa, već samo ono što ti kažu sa vrha stranke: Viktor Marković
Najbolje ne slušati ništa, već samo ono što ti kažu sa vrha stranke: Viktor Marković

Ako je nekome do šale u ovoj zavrzlami, naprednjaci su sada u muzičkom problemu jer satirični portal njuz.net objavio je vest da je rukovodstvo SNS-a donelo odluku da članovi te partije što pre zaborave pesme Vlada Georgieva. Iako je teško zamisliti da iko iz glave može da izbije hitove kao što su “Mi nismo mi“, “Žena bez imena“ ili “Živim da te nađem“, Viktor Marković, iz njuz.neta, očekuje još oštriju partijsku disciplinu.

„Najbolje je ne slušati ništa. Za svaki slučaj. Jer uvek može ponovo da dođe do slične situacije, pa da opet moraš da zaboravljaš. To nije lako, je l’. Onda je najbolje ne slušati ništa, već samo ono što ti kažu sa vrha stranke“, kaže Marković.

Da đavo ne bi odneo šalu, Vlado Georgiev kaže da će on sa Smederevcima u subotu biti na gradskom trgu.

“U ovoj zemlji postoje ljudi koji znaju da misle svojom glavom. Ali ozbiljan je problem što je Srbija cenzurisana maksimalno. Oportunizam je došao na toliko visok nivo da jednostavno biva teško živeti ovde”, ističe.

Protest zbog otkazivanja koncerta u Smederevu biće održan pod sloganom „Nije zbog Vlada, zbog nas je!”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG