Dostupni linkovi

Izborni poraz u Berlinu, novi pritisak na Merkel


CDU ostvarila najslabiji poslijeratni rezultat na lokalnim izborima u Berlinu
CDU ostvarila najslabiji poslijeratni rezultat na lokalnim izborima u Berlinu

Kršćanski demokrati (CDU), stranka kancelarke Angele Merkel zabilježila je do sada najlošiji izborni rezultat u Berlinu od kraja Drugog svetskog rata, što je dodatni pritisak na Merkel uoči parlamenternih izbora iduće godine. Ekstremna desnica osvaja sve značajniju podršku javnosti koja zamjera kancelarki politiku koju vodi prema izbjeglicama.

CDU je osvojio gotovo šest posto manje glasova nego na izborima prije pet godina kada je imao više od 23 posto glasova. To im je najslabiji poslijeratni rezultat na lokalnim izborima u Berlinu.

Gradonačelnik Berlina Michael Mueller i njegovi Socijalni demokrati koji vladaju Berlinom 15 godina proglasio je pobjedu svoje stranke sa više od 21 posto osvojenih glasova, pa govori o koaliciji sa Zelenima i radikalno lijevom strankom imena Ljevica.

Ekstremno desna populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je osvojila 11,5 posto glasova iako je osnovana prije tri godine kada je izbjeglička kriza bila na vrhuncu.

Predsjednik AfD-a Joerg Meuthen rekao je kako njegova stranka “zna što građane trenutno muči”.

“Politika prema izbjeglicama i sigurnosna politika goruća je tema kod građana i naša je dužnost građanima pružiti rješenja za teme koje ih najviše muče”, rekao je Meuthen.

AfD sada ima poslanike u deset od 16 pokrajinskih parlamenata
AfD sada ima poslanike u deset od 16 pokrajinskih parlamenata

Visoka izlaznost na ovim izborima (66 posto) najviše je koristila AfD-u kao tipičnoj protestnoj stranci.

Procjenjuje se da će novi neuspjeh CDU-a i uspjeh AfD-a pooštriti sukobe na saveznoj razini između stranka demokršćanske Unije CDU/CSU.

Bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU), koja s CDU-om na saveznoj razini tvori stranačku uniju, promjenu smjernica izbjegličke politike kancelarke i predsjednice CDU-a Angele Merkel postavila je kao uvjet za daljnju suradnju.

Angela Merkel je usprkos neuspjesima CDU-a i uspjesima AfD-a, što se doživljava kao jasna kritika izbjegličke politike vlade kojoj je ona na čelu, u više navrata odbacila zahtjeve za promjenom smjernica svoje poiltike prema izbjeglicama.

U CDU se nadaju da će partijski kongres u decembru biti važno polazište za nacionalne izbore 2017. Eksperti očekuju da će se Angela Merkel kandidirati za svoj četvrti mandat na čelo stranke.

AfD sada ima poslanike u deset od 16 pokrajinskih parlamenata i vjeruju da će na izborima u septembru iduće godine biti prva ekstremno desna stranka koja će u njemački parlament ući nakon Drugog svjetskog rata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG