Dostupni linkovi

Obrt u saznanjima o ubistvu Duška Jovanovića?


Obilježavanje devetogodišnjice ubistva Duška Jovanovića
Obilježavanje devetogodišnjice ubistva Duška Jovanovića

Crnogorska javnost sa nestrpljenjem je iščekivala reagovanje Državnog tužilaštva nakon senzacionalne izjave poslanika opozicionog Demokratskog fronta Koče Pavlovića, kako je nezavisna detektivska istraga navodno otkrila da je glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića ubila Italijanska mafija. Rezultati te istrage, koji bi mogla da dovedu do kopernikanskog obrta u slučaju najtežeg zločina protiv novinara u Crnoj Gori, prema riječima Pavlovića, prije tri mjeseca dostavljeni su tužilaštvu u Podgorici.

Tim povodom, kasno popodne, šturim saopštenjem za javnost oglasilo se Vrhovno državno tužilaštvo. U njemu se navodi kako Specijalno tužilaštvo provjerava navode iz izvještaja privatnog detektiva koji su mu dostavljeni a koji, podsjetimo, bacaju novo svjetlo na slučaj ubistva Duška Jovanovića.

Osim konstatacije da je predmet u fazi izviđaja, Tužilaštvo navodi i da, za sada, ne može da saopšti više detalja kako ne bi ugrozilo postupak. Tužilaštvo je upozorilo i da javno iznošenje informacija o tom predmetu predstalja ometanje rada nadležnih.

Međutim, to što se Tužilaštvo ovim povodom nije oglašavalo, kako je za RSE ranije tokom dana izjavio poznati crnogorski advokat Branislav Lutovac, u najmanju ruku je indikativno.

Branislav Lutovac
Branislav Lutovac

"Indikativno je da naše tužilaštvo ni poslije tri mjeseca nije objavilo nikakvo saopštenje koje bi bilo za očekivati. Kako je rješavanje ovog ubistva od krucijalnog značaja za ostvarenje pravde u Crnoj Gori, realno je bilo očekivati da naše tužilaštvo kontaktira Ministarstvo pravde Italije, i putem medjunarodne pravne pomoći, zatraži punu informaciju o licima koja se pominju kao izvršioci djela, i o organizaciji koja je to ubistvo naručila", ocjenjuje Lutovac.

Podsjetimo, netom nakon što je izabran za kopredsjedavajućeg parlamentarnog Odbora koji će se baviti istragom brojnih napada na crnogorske novinare, poslanik opozicionog Demokratskog fronta Koča Pavlović, izašao je sa izjavom koja je uzburkala javnost i munjevito preplavila crnogorske medije.

Prema Pavlovićevim riječima, nalazi nezavisne detektivske agencije, za koju nije otkrio koja je i odakle je, pokazuju kako su urednika Dana Duška Jovanovića ubila trojica pripadnika mafijaške organizacije sa juga Italije, poznate pod nazivom Sveta ujedinjena kruna ili Sacra corona unita.

Pavlović tvrdi kako se zna da je obarač automatske puške povukao Đuzepe Đordano, koji u Italiji izdržava tridesetogodišnju kaznu zatvora, pošto je još 1998. godine godine u crnogorskom gradu Baru, ubio jednog od italijanskih mafijaških vođa Santina Vantađata. Vantađato je tada boravio u Crnoj Gori odakle je, posljednjih godina prošlog vijeka, navodno rukovodio švercom cigaretama između dvije obale Jadranskog mora a u koje je navodno bila uključena i crnogorska strana.

Osim egzekutora atentata na Jovanovića, Pavlović je saopštio kako su poznate i ostale bitne informacije o ubistvu.

Koča Pavlović
Koča Pavlović

"U saznanju sam da isti nalaz, precizno i poimenično, identifikuje naručioce ubistva Duška Jovanovića, imenuje finansijera tog ubistva, kao što imenuje i osobu koja je po nalogu naručioca, a parama dobijenih od finansijera, unajmila ubice, obezbijedila logistiku i dogovorila samu Jovanovićevu likvidaciju", naveo je Pavlović.

Ako se takvi podaci pokažu kao tačni, pali bi u vodu svi dosadašnji nalazi istrage ubistva Duška Jovanovića, za koje je jedino Damir Mandić, i to kao saizvršilac, nakon više ponovoljenih sudskih procesa, pravosnažno osuđen na 18 godina zatvora.

Da još uvijek mnogo toga nije jasno u vezi sa Jovanovićevim likvidacijom, govori i činjenica da je Vlada nedavno ponovno raspisala nagradu od milion eura za informacije koje bi doprinijele rasvjetljavanju tog zločina. Stoga advokat Branislav Lutovac konstatuje:

"Izjava poslanika Pavlovića donosi kapitalni obrt u predmetu ubistva Duška Jovanovića. Treba ispitati pouzdanost ove informacije kao i sve eventualne materijalne ili personalne dokaze, koji se u njoj nalaze."

Podsjetimo,odmah nakon ubistva Duška Jovanovića u maju 2004, opozicija je odgovornost za zločin adresirala na vlast premijera Đukanovića, da bi se kasnije spekulisalo kako iza ubistva stoje tajkuni bliski vlastima, kojima se Jovanović zamjerio baveći se njihovim sumnjivim poslovima.

Mnogo godina kasnije sam Đukanović u javnost je iznio tezu kako je logistika Jovanovićevog ubistva zapravo u Srbiji i da su ga organizovali politički krugovi oko nekadašnjeg lidera Demokratske stranke Srbije i predsjednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunice.

Bilo kako bilo, da poslije 12 godina puna istina o najtežem zločinu protiv novinara u Crnoj Gori mora da izbije na vidjelo, u ponedeljak je u Parlamentu naglasio i prvi čovjek Zakonodavnog doma Darko Pajović.

"Stvari koje smo imali u prošlosti, a to je zastrašivanje novinara, napade na medijske kuće a posebno stavljam akcenat na ubistvo urednika Dana Duška Jovanovića 2004 godine, jesu kamen o vratu demokratskim procesima u Crnoj Gori i to je nešto što Crna Gora mora da mijenja", naveo je Pajović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG