Dostupni linkovi

Visoka razina razumijevanja Zagreba i Ankare


Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u Zagrebu, travanj 2016.
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u Zagrebu, travanj 2016.

U Hrvatskoj posluje dvadesetak turskih tvrtki, banaka i investicijskih fondova, a najviše je turskih investicija u turističkom sektoru na Jadranu.

Hrvatska daje potporu Turskoj u njenim pregovorima o članstvu u Europskoj uniji, zajedno su u NATO-u, a surađivale su i u migrantskoj krizi.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je sa velikim izaslanstvom boravio ovog proljeća u Hrvatskoj.

Opću ocjenu odnosa dviju država za naš radio iznosi stručnjak za međunarodnu sigurnost i geopolitiku Vlatko Cvrtila.

"Republika Hrvatska i Republika Turska imaju dosta razvijene diplomatske odnose. Od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske od strane Republike Turske razvijali su se otvoreni odnosi koji su prije svega bili vezani uz regiju, odnosno Bosnu i Hercegovinu. Republika Turska je u mnogo čemu pripomogla razrješenju situacije u Bosni i Hercegovini", navodi Cvrtila.

On dodaje kako su se ti odnosi i komunikacija nastavili i nakon toga.

"Ta se komunikacija kasnije prije svega realizirala u investicijama turskih poduzetnika u turističko-hotelijerski sektor u Hrvatskoj. Bili su dogovori i za još veće turske investicije, ali se na žalost nisu realizirali. Ta ekonomska suradnja ima dobre osnove da se i dalje može razvijati", ocjenjuje Cvrtila.

Napominje, također, da su politički odnosi između dvije zemlje također na visokoj razini.

"Postoji visoka razina razumijevanja u odnosu na ključna pitanja regionalne stabilnosti između Hrvatske i Turske i tu se i jedna i druga država – mogu slobodno reći – dobro osjećaju u svojim stavovima i zajednički mogu raditi i napraviti puno toga", komentira Cvrtila.

Nedavni posjet predsjednika Erdogana Hrvatskoj, podsjeća Cvrtila, bio je u kontekstu obilježavanja stote obljetnice priznavanja islama kao vjerske zajednice u Hrvatskoj, što je bio velik događaj za Republiku Hrvatsku.

"Njegov posjet je pokazao u kojoj mjeri će on kao predsjednik nastojati da se turske veze sa Hrvatskom prodube, prije svega one ekonomske, jer sve što je on rekao tijekom posjete, ali i kasnije kroz djelovanje njihove ambasade i centra koji je osnovan u Zagrebu ide u prilog tome da dvije države žele i nastoje produbljivati te odnose. Tu postoji veliki potencijal – kroz investiranje turskih kompanija u Hrvatsku i izvoz hrvatskih proizvoda na tursko tržište", zaključuje Cvrtila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG