Dostupni linkovi

Naplata odštete u RS: Alijagić neće obveznice, upozorava da kamata raste


Ilustracija: Jedna od sudnica u BiH
Ilustracija: Jedna od sudnica u BiH
Pravobranilaštvo Republike Srpske uložilo je nedavno žalbu na rješenje o provođenju presude u slučaju Alijagić, po kojem se oštećenoj strani sa kamatama treba isplatiti više od 600.000 maraka za dio imovine oduzete u ratu. Pozivaju se na entitetski Zakon o unutrašnjem dugu prema čijim odredbama se šteta nastala tokom rata isplaćuje u obveznicama, a ne u gotovini. Salih Alijagić neće obveznice i napominje da sa svakim novim danom neplaćanja, ionako ogromna kamata još više raste.

Opština Trebinje ne može raspolagati novcem iz sopstvenog budžeta jer su računi blokirani zbog presude u predmetu Alijagić. Riječ je o iznosu od 305.000 maraka, što je dosudio Viši privredni sud u Banjaluci za mašine koje su oduzete u ratu iz bravarske radnje braće Alijagić u Trebinju. S kamatom je taj iznos dostigao oko 620.000 maraka, pa je trebinjski Okružni privredni sud izdao rješenje o prinudnoj naplati. Reagovalo je Pravobranilaštvo RS uloživši žalbu.

„Ono što je nepravilno, nezakonito to je da je Sud u Trebinju nakon donio rješenje da se ta naplata izvrši u gotovini. Međutim, mi smo upozorili sud u svojoj žalbi na odredbe Zakona o unutrašnjem dugu po kome se sva ratna šteta koja se desila, bilo materijalna, bilo nematerijalna, mora tretirati kao unutrašnji dug i da se isplaćuje u obveznicama“, navodi pravobranilac Slobodan Radulj.

Salih Alijagić ne želi obveznice već gotovinu. Takođe kaže da je RS 2006. godine donijela zakon po kojem kamata ne može preći glavnicu, ali da to u njegovom slučaju ne važi:

„Meni treba da se računa kamata od 1993. do 2006. po zakonima koji su tada bili. I sad će ta kamata njima doći kamokud veća i zato sam ja stalno govorio:’Kamata vam ide, plaćajte.’ Oni to nijesu vjerovali. Kamate će sad izaći na 27 miliona. Oni jok, ne plaćaju, samo da im kamata ide još dalje. To mi nije jasno nikako.“

Opštinske vlasti Trebinja su ratne 1993. godine uzele iz bravarske radnje braće Alijagić hidraulične prese i repromaterijal. Šest godina kasnije Alijagići pokreću sudski postupak preko Osnovnog suda u Trebinju tražeći odštetu od 35 miliona maraka. Nakon višegodišnje sudske epopeje, Ustavni sud BiH potvrdio je presudu po kojoj se Alijagićima treba isplatiti oko šest miliona maraka. Višegodišnje sudovanje pratile su i optužbe za politizaciju, pa čak i falsifikovanje dokaza.

Sjednica suda već naredne sedmice

Salih Alijagić je u nedavnom razgovoru za bijeljinsku BN televiziju potvrdio svoje bliske odnose sa nekim bivšim, pa i sadašnjim funkcionerima i crkvenim velikodostojnicima iz Republike Srpske. Odštetu od 35 miliona, kako je rekao novinaru BN-a Nebojši Vukanoviću, dogovorio je sa jednim od bivših predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Vukanović zato tvrdi da slučaj Alijagić najbolje ilustruje korumpiranost domaćih institucija i nemoć sistema:

„Čovjek je navikao čitav život da sarađuje dobro sa političarima, sudijama, tužiocima, policijom - i očito je da se on u tom lancu odlično snalazi jer, kad bi se raspetljao slučaj, bi se došlo do samog vrha države.“

Republika Srpska do sada je isplatila 1,7 miliona, a po presudi Ustavnog suda BiH ostalo je još četiri i po miliona maraka. U entitetskoj Vladi kažu da ne mogu uticati na naredne odluke pravosudnih institucija, ali ministar finansija Zoran Tegeltija ipak je za Radio televiziju Republike Srpske iznio svoja očekivanja u vezi s tim pitanjem. On je naglasio da se sud prema Alijagiću treba odnositi kao prema bilo kojem drugom oštećenom građaninu RS:

„Ukoliko sud bude tako postupao i bude tako reagovao, ja sam siguran da će ovaj sud preinačiti onu odluku koju smo imali u Trebinju - jer ta odluka daleko odstupa od svih onih dosadašnjih presuda za iste ili vrlo slične predmete.“

Salih Alijagić danas u Dubrovniku čeka svoju odštetu i nimalo ne sumnja da će dobiti iznos koji je tražio:

„Njihova najveća greška je što neće da plate. Misle da će nekako izvrdati da to ne plate, ali to neće moći.“

U entitetskom pravobranilaštvu kažu da ako Viši privredni sud u Banjaluci bude brzo reagovao, novo rješenje o izvršenju za 620.000 maraka trebalo bi da bude spriječeno. Sjednicu suda očekuju već naredne sedmice.
XS
SM
MD
LG