Dostupni linkovi

Napetost i ljubomora za vrijeme simuliranog putovanja na Mars


Jedan od učesnika istraživanja prije početka "misije", maj 2010.
Jedan od učesnika istraživanja prije početka "misije", maj 2010.
Šest dobrovoljaca koji su skoro godinu i po dana bili zatvoreni u kopiji svemirskog broda zbog simuliranja putovanja na Mars osjetili su ljubomoru za vrijeme misije, a pojavljivala se i napetost, izjavio je jedan ruski zvaničnik iz ovog projekta.

Raspodjela posla je bila uzrok nekoliko konflikata jer su "neki članovi posade morali puno raditi dok su se drugi često ponašali pasivno", izjavio je naučnik Aleksandar Suvorov, na kojeg se pozvala ruska Gazeta.

On je otkrio također kako su šest dobrovoljaca, tri Rusa, Francuz, italijansko-kolumbijski državljanin i Kinez, bili ljubomorni naročito zbog poruka koje su dobivali od svojih bližnjih.

Nekada je "jedan član posade dobivao više vijesti od svojih bližnjih, a drugi manje. To je izazivalo lagani osjećaj ljubomore", kazao je on.

"Sačuvali smo jedinstvenu ekipu. Nije se podijelila na grupe", kazao je Suvorov.

Šest volontera je bilo zatvoreno 520 dana u kopiji svemirskog broda kako bi se simulirao put na Mars. Oni su napustili kapsulu, nakon uspješno obavljene misije.

Cilj je bio proučiti posljedice izolacije, odsustva dnevne svjetlosti i svježeg zraka što bi podnosili astronauti koji budu išli na Mars iako nikakva ekspedicija na ovu planetu nije predviđena u narednih 20 godina.
XS
SM
MD
LG