Dostupni linkovi

Napadnut gej mladić u Kuršumliji


Kuršumlija
Kuršumlija
U Kuršumliji je napadnut pripadnik LGBT zajednice Stefan Radović. Radovića, koji se javno deklarisao da je homosekualac, što je izazvalo burne reakcije njegovih roditelja i rodbine u Kuršumliji.

Kako javlja portal Južne vesti grupa mladića vređala je i napala na Radovića osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. U pokušaju da se skloni u ulaz jedne obližnje zgrade, izgrednici su ga pratili, gađali kamenicama i udarali.

Posle incidenta Radović je otišao u Hitnu pomoć gde mu je ukazana pomoć, a policiji dao izjavu o napadu, potvrđeno je portalu Južne vesti.

Jovanka Todorović iz organizacije Labris upozorava da su ovakvi ispadi huligana još jedno upozorenje da u Srbiji ne postoje delotvorne mere zaštite učestalih napada na seksualne manjine koje su žrtve zločina čiji je motiv mržnja.

„Ovo što se desilo Stefanu Radoviću svakako nije izolovan incident. On jeste najviše prisutan u medijima zbog toga što je imao taj, da kažem, javni coming out i prijavljuje nasilje, ali postoji jako puno LGBT osoba koje svakodnevno trpe i nasilje i disrkiminaciju, ali jednostavno slučajeve ne prijavljuju policiji. Zašto to ne čine? Jer postoji veliko nepoverenje ne samo u policiju, već i u rad tužilaštva. Uopšte nepoverenje da nešto može da se prijavljivanjem promeni. Ono što mi očekujemo posle ovog incidenta je d Tužilaštvo ovo jasno okaraketriše kao zločin izu mržnje, jer ovo nije ništa drugo do upravo takav zločin“, smatra Jovanka Todorović.
XS
SM
MD
LG