Dostupni linkovi

Napad na novinare: Rastu predizborne tenzije u Crnoj Gori


Vijesti i Dan, ilustracija
Vijesti i Dan, ilustracija
Nakon predizborne konvencije koalicije “Evropska Crna Gora” u Pljevljima u četvrtak uveče na dopisnika lista Vijesti Gorana Malidžana najprije je verbalno a potom i fizički nasrnuo lokalni funkcioner i bivši pogranični policajac Goran Čavić.

Kako pišu Vijesti, u vrijeđanju i prijetnjama njihovom novinaru pridružio se takođe bivši policajac Slavko Rončević.

Sve to fotografisao je novinar lista Dan Božidar Jelovac, koji se našao na verbalnom udaru lokalnog aktiviste DPS-a Mustafe Brahića.

Malidžana i Jelovca saslušali su inspektori pljevaljske policije i nakon toga priveli aktere događaja.

"U trenutku sam se osjetio bijedno, nezaštićeno. Može svako da vas napadne iako smatram da radim jedan častan posao. Napad na mene doživljavam kao napad na slobodno novinarstvo u Crnoj Gori jer u svemu ovome ne vidim neki drugi razlog. Budući da su ova dvojica glavni akteri jedne od mojih ranijih priča koje sam napisao prije nekoliko godina, gdje se oni pominju kao policijski službenici u negativnom kontekstu onda je svaki dalji komantar o pozadini ovog događaja je praktično suvišan. Nezavisni mediji su izloženi opštem linču od rukovodstva DPSa i oni ovakvim svojim odnosom praktično crtaju mete na glavama novinara koji pokušavaju da rade svoj posao", kaže o svemu Malidžan.

Ataku na novinare Vijesti i Dana prethodile su optužbe koje su na račun ta dva lista i Nevladine organizacije MANS stigle iz usta premijera i potpredsjednika DPS Igora Lukšića.

Okupljenim članovima i simpatizerima vladajuće koalicije u Pljevljima Lukšić je poručio:

"Ne zaboravite da danas opoziciju u Crnoj Gori čine ne samo Demokratski front ili Pozitivna Crna Gora već i MANS, dnevna novina Vijesti, dnevna novina Dan. Dakle, to je opozicioni front protiv DPS i koalicije za Evropsku Crnu Goru Milo Đukanović. Toga treba da budemo svjesni. To je ista glava koja govori kroz različita usta jer svako ima svoju ulogu. Tu nema nezavisnih medija, oni su vrlo svrstani mediji koji su iz iste kuhinje. Kada sve to smućkate dobijete nešto što ne miriše tako dobro."

Lukšićev govor bio je povod da mu se glavni urednik Vijesti Mihajlo Jovović obrati otvorenim pismom u kome je premijerov nastup okarakterisao kao tipičan govor mržnje i na njega je svalio svu odgovornost za napad na novinare Vijesti i Dana.

Jovović je spočitao Lukšiću da je po ugledu na svog partijskog šefa Mila Đukanovića održao govor kakvih smo se naslušali 90-ih godina.Tako nešto premijer koji istinski želi drugačiju, evropsku Crnu Goru, nikada ne bi rekao, naveo je u pismu Jovović.

U vladajućoj DPS, međutim, odbacuju optužbe da su odgovorni za incident u Pljevljima.

"Svaki pojedinac snosi odgovornost za svoje postupke i na istražnim organima je da utvrde prirodu kompletnog slučaja. DPS osuđuje sve vrste nasilničkog ponašanja. Optužbe na račun naše partije da pozivamo pristalice na linč novinara su neosnovane naročito kada dolaze iz medija koji sa pozicije njihovih vlasnika DPS nazivaju polusvijetom i čovjekolikim stvorovima, prije će biti da je to govor mržnje. U nedostatku profesionalnog novinarstva moraju biti spremni na kritiku, ali to svakako nije poziv za fizički obračun sa njima", kaže portparol DPS-a Časlav Vešović.

Povodom napada na novinare dnevnika Vijesti i Dan nijesu se još uvijek oglasila novinarska udruženja i organizacije, niti predstavnici brojnih glasila u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG