Dostupni linkovi

Kurc: Zatvoriti granice umesto sporazuma sa Turskom


Neophodno jačanje evropske službe za zaštitu granica: Sebastijan Kurc
Neophodno jačanje evropske službe za zaštitu granica: Sebastijan Kurc

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc oštro je krikritikovao Ankaru, poručivši da ne želi da se oslanja na sporazum EU i Turske o izbeglicama, već da je neophodno konačno bolje obezbediti granice Unije.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku „Esterajh“, rekao da se talas čistki posle pokušaja vojnog udara u Turskoj nastavlja, kao i zastrašivanja opozicije, dodajući da je to sve u potpunoj suprotnosti sa evropskim vrednostima i da se to ne može i ne sme prihvatati.

S tim u vezi je ponovio stav da se ne smeju otvarati nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Turskom.

„Prema mom mišljenju, Turskoj nema mesta u EU“, poručuje Kurc.

On je objasnio da su šefovi država i vlada zaduženi za odluku o prekidu pregovora, a da su šefovi diplomatija zaduženi za otvaranje novih poglavlja, gde je njegov stav potpuno jasan.

Kurc je ukazao da je oduvek upozoravao da EU ne sme da dospe u situaciju da zavisi od Turske.

„EU ne sme biti podložna ucenama. Sporazum sa Turskom sam uvek posmatrao kao plan B, a plan A mora biti efikasna zaštita spoljne granice“, uveren je on.

Kurc zahteva jačanje evropske službe za zaštitu granica, kao i obalske straže, kao i da svih 28 članica EU moraju da te ustanove podrže osobljem i novcem.

Takođe, smatra, da je neophodan i jasan politički stav da neko ko ilegalno krene na put u Evropu neće biti tek tako propušten, nego da će biti zaustavljen na spoljnoj granici i što je pre moguće vraćen u njegovu domovinu.

Ilegalci bi, prema njegovim rečima, trebalo da budu smešteni i snabdeveni u centrima na ostrvima na spoljnoj granici ili trećim državama.

XS
SM
MD
LG