Dostupni linkovi

Plenković: Inzistirat ću na zaštiti vanjskih granica EU-a


Hrvatski premijer Andrej Plenković
Hrvatski premijer Andrej Plenković

U Bruxellesu je poslijepodne završio sastanak na vrhu Europske unije, prvi na kojem je kao hrvatski premijer sudjelovao Andrej Plenković. Na dnevnom su redu danas bili razgovori o CETI, sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade, no oni su ipak ostali u sjeni jučerašnjih tema - migracija i odnosa s Rusijom.

Plenković smatra da su zaključci o migracijama kvalitetni, posebno oni o zaštiti obalne i kopnene granice, jer na istovjetan način tretiraju zemlje koje su članice Schengena i one koje to nisu.

'Hrvatska mora zagovarati i ja ću inzistirati na zaštiti vanjskih granica EU-a. Da bismo to mogli zato jačamo europsku graničnu i obalnu stražu i pomažemo države koje su na prvoj crti prihvata. Sve naše službe moraju osnažiti svoje kapacitete zbog kontrole svih naših granica, osobito zelene. Koliko sam ja informiran, MUP je digao svoje sposobnosti na puno višu razinu', kazao je Plenković.

Odgovarajući na pitanje novinara o navodima da je ranije izrada izbornog programa HDZ-a financiran ruskim kapitalom, Plenković je ponovio da će se njegova stranka financirati zakonito, transparentno i odgovorno.

'Što se tiče političkog utjecaja i financiranje političkih stranaka, ja sam to rekao prije 120 dana: dok sam ja na čelu HDZ-a, stranka će se financirati zakonito, transparentno i odgovorno, a to radimo sve ovo vrijeme i to će se vidjeti u izvješću koje smo predali DIP-u', rekao je Plenković u Bruxellesu.

Tijekom radne večere čelnici zemalja EU-a dugo su raspravljali o odnosima s Rusijom.

Iako se u nacrtu zaključaka spominjala mogućnost dodatnih sankcija protiv Rusije zbog sudjelovanja u napadima na Alepo, od toga se odustalo zbog protivljenja talijanskog premijera Matea Renzija.

XS
SM
MD
LG