Dostupni linkovi

Kako živeti s drugima uvek aktuelna tema


Pozorište u Kragujevcu
Pozorište u Kragujevcu
Dodelom nagrada u Kragujevcu je u utorak uveče završen Međunarodni pozorišni festival Joakiminterfest pod sloganom „Živeti sa drugima“ na kome je odigrano osam predstava iz Srbije, Nemačke, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova.

Joakimovu nagradu za najbolju predstavu osvojio je komad „Grebanje ili kako se ubila moja baka“, po tekstu Tanje Šljivar i u režiji Selme Spahić, Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice. Nagradu za režiju dobio je Urban Andraš za predstavu „Sam đavo“ pozorišta iz Subotice, a glumačke nagrade pripale su Gaboru Mesarošu za ulogu u istoj predstavi i Maji Izetbegović za ulogu u predstavi „Elijahova Stolica“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Predstva „Izbrisani“ Prešernovog gledališča iz Kranja dobila je nagradu za vizuelnost, a specijalnu nagradu za tekst dobio je dramski pisac Jeton Neziraj za predstavu „Let iznad kosovskog pozorišta“, teatra Ćendra multimedija iz Prištine.

Reditelj Goran Marković, predsednik žirija kaže da je festival imao veoma dobru i snažnu koncepciju sa na Balkanu uvek aktuelnom i provokativnom temom o zajedničkom životu ljudi različitih nacija i opredeljenja.

“Izbor teme ’Živeti sa drugima’ je veoma jako odjeknuo kroz različita viđenja i kroz različite interpretacije. Neću da kažem da pozorište može da reši taj problem, ali može da ga otvori i da u ljudima otvori procese koji su vrlo važni kako bi oni shvatili da je to nešto s čim se moraju suočiti i što moraju na neki način rešiti“, kaže Marković.

Po Nebojši Bradiću, umetničkom direktoru Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca komunikacija sa svim predstavama lako se ostvarivala jer su slike bojene nacionalozmom, netrpeljivošću, netolerancijom, diskriminacijom ili otvorenom mržnjom prema dtugima i drugačijima, podjednako uočljive u svim sredinama iz kojih predstave dolaze.

„Bilo odnos prema manjinskim grupama, bilo odnos prema drugim nacionalnostima ili narodnostima, to je nešto što ćemo nositi kao teško breme iz prethodnog perioda. Igranje predstava, diskusije na tu temu omogućiće da se o tim fenomenima možemo sasvim slobodno izjašnjavati“, kaže Bradić.

Na Međunarodnom pozorišnom festivalu Joakiminterfest pod sloganom “Živeti sa drugima”, izvedeno je osam predstava iz Srbije, Nemačke, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova, a prvi put posle skoro trideset godina na sceni Knjaževsko srpskog teatra u Kragujevcu igrana je predstava na albanskom jeziku.
XS
SM
MD
LG