Dostupni linkovi

Nakon štrajka prosvjed, a onda…


Prosvjed pred Saborom
Prosvjed pred Saborom
Usprkos traženju sindikata, vladajuća većina lijevog centra započela je u hrvatskom Saboru prvo čitanje prijedloga izmjena Zakona o radu, za to vrijeme sindikalisti su prosvjedovali pred zgradom Sabora i nakon dvosatnog prosvjeda se razišlo. Nakon štrajka upozorenja, prosvjed sindikata pred Saborom.

Oko 1000 sindikalnih aktivista iz svih pet sindikalnih središnjica prosvjedovalo je pred Saborom prateći na video-zidu kako resorni ministar Mirando Mrsić predstavlja izmjene Zakona o radu, koje po ocjeni sindikata ide samo u korist poslodavaca, a neće omogućiti nova radna mjesta niti prestanak otpuštanja.

Sindikalni čelnici su do početka rasprave o izmjenama Zakona o radu bili na galeriji Sabornice, uzaludno se nadajući da će vladajući ipak poslušati apel radnika. A kada su izišli, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel je poručio.

„Ova Vlada je sama sebi dovoljna! Ove stranke sliku svoju ljube, ali neće je još dugo ljubiti. Na mala vrata su ušli danas u ovaj hrvatski Sabor, na mala vrata su unijeli Zakon o radu. Na velika vrata će zakon o radu ići van, i na velika vrata će oni ići vani!“

Što će sindikati dalje?

„Sada imamo u svibnju priliku – izbore za Europski parlament! Nema glasa za Socijaldemokratsku partiju Hrvatske, jer oni ne zaslužuju biti zastupnici Stranke europskih socijalista! Oni trebaju promijeniti ime stranke u Prva hrvatska neoliberalna stranka, jer to su oni! Ljudi! Radnici! Mi smo jedini koji možemo pokrenuti i prisiliti štetočine da se maknu sa vlasti!“, kaže predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Branimir Mihalinec.

„Slijede u svakom slučaju štrajkovi koji će biti jači i veći nego ovaj koji je bio kao pokazna vježba, a ono što ćemo na kraju raditi – kada budu izbori za Europski parlament jasno ćemo reći građanima za koga ne treba glasati, a isto tako ćemo najvjerojatnije ići u prikupljanje potpisa za prijevremene izbore“, najavljuje predsjednik Udruge radničkih sindikata Damir Jakuš.

Diktat MMF-a i Svjetske banke

Novinarka „Novog lista“ i dobra poznavateljica sindikalne scene Gabrijela Galić
Novinarka „Novog lista“ i dobra poznavateljica sindikalne scene Gabrijela Galić
I dok su sindikalci prosvjedovali, u Saboru se raspravljalo. Iako su socijaldemokrati bili najglasniji protiv izmjena radnog zakonodavstva dok su bili u opoziciji, sada tvrde da je to nužno.

„Zakon jamči minimalna prava i jasno je da se ta prava u pregovorima s poslodavcem mogu povećati. Mi ćemo ta minimalna prava štititi na sve dozvoljene načine. Loši poslodavci će biti sankcionirani, dobrim poslodavcima ćemo omogućiti da otvore nova radna mjesta“, ustvrdio je ministar Mrsić.

Desna i lijeva oporba podržavaju zahtjev sindikata da se odgode izmjene Zakona o radu. Predsjednik Hrvatskih laburista i bivši sindikalac Dragutin Lesar o tome za koga su ove izmjene zakona pisane:

„Mi moramo biti arbitri nesporazuma – zahtjeva neoliberalnih političara, ekonomista i bankara. To nisam rekao ja, to je rekao premijer. I nema druge pozadine u ovom Zakonu o radu. Zahtjevi upravo tih grupacija doveli su do ovakvih predloženih izmjena Zakona o radu.“

On je odgovorio i na pozive vladajućih za konsenzusom oko izmjena Zakona o radu:

„Ja vam nudim konsenzus: raspišite referendum o ovim izmjenama Zakona o radu i na njega će sigurno izići 385.000 nezaposlenih kojima nudite lažnu nadu da će lakšim otpuštanjem doći do veće zapošljivosti, što nigdje u Europi nije dokazano.“

Vladajući socijaldemokrati i narodnjaci odbili su zahtjeve sindikata za odgodom izmjena Zakona o radu, a potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, koji inače redovito podržava vladajuću većinu, kazao je za sebe da je socijalist i ustao protiv diktata MMF-a i Svjetske banke:

„Ne može argument niti MMF-a niti Svjetske banke biti veće sveto pismo od prava ljudi i od prava rada u našoj zemlji. Ne može!“, konstatirao je Pupovac.

Koji su dometi današnjih prosvjeda? Novinarka „Novog lista“ i dobra poznavateljica sindikalne scene Gabrijela Galić za naš radio kaže kako sindikati ne prizivaju nikakav ukrajinski, bosanski ili grčki scenarij, nego – samo rade svoj posao:

„Sindikati su u prošlosti vikali i protiv drugih nositelja vlasti. Tražili su smjene vlada i izbore. To je dio njihovog posla. Ako netko misli da sindikati u svom radu nisu dijelom i politički obojeni – oni zastupaju radnike, pa ako traže najbolje za radnike naravno da će u svojim istupima imati određenu političku boju, jer traže nešto drugo, bolje i drugačije!“, ocjenjuje Gabrijela Galić.
XS
SM
MD
LG