Dostupni linkovi

Odjeci rehabilitacije Draže: U Novom Pazaru podrška Aćif-efendiji


Grafit u Novom Pazaru
Grafit u Novom Pazaru

Nakon odluke Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji Dragoljuba Draže Mihailovića u Novom Pazaru ponovo su se pojavili grafiti porške Aćif-efendiji.

Pojava grafita u Novom Pazaru „Sandžak autonomija, Aćif-efendija komandant„ je isprovocirana presudom o rehabilitaciji Draže Mihailovića i to je spontana reakcija bošnjačkog naroda, objašnjava za RSE potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Muhedin Fijuljanin.

„Ovim grafitima narod je poručio neki stav o jednom svom vođi koji je u tom vremenu i imao je sasvim drugu ulogu nego što je imao Draža Mihailović. BNV, kao i većina bošnjačkog naroda, smatra da je Aćif-efendija pozitivna ličnost i da je on zaslužan za odbranu Bošnjaka za vreme Drgog svetskog rata, a Dražu Mihailovića doživljava kao zločinca koji je nedvosmisleno počinio zločin nad Bošnjacima", kaže Fijuljanin.

Narodna poslanica iz Novog Pazara u Skupštini Srbije Aida Ćorović je mišljenja da je ovakav sled događaja očekivan, jer jedan nacionalizam rađa drugi.

„Dešava se sada da će se Bošnjaci potruditi da jure rehabilitaciju za Aćif- efendiju. Ne bi me čudilo da sada i Hrvati krenu sa rehabilitacijom ustaškog pokreta. Mislim da treba da dođe do pomirenja među Srbima, ali to prosto ne sme da bude u korist svoje štete i da se se na taj način otvaraju vrata novim zločinima, da se i sa jedne i sa druge strane opravdava nešto što nije bilo dobro, i da se dugoročno cementira jedno potpuno naopako javno mnjenje. Na ovaj način i sa jedne i sa druge strane mladim ljudima se daju pogrešne poruke da je zločin uredu, da je mrzeti druge ljude, druge nacionalnosti uredu, da je šovinizam uredu. To će se, nažalost, vratiti, pre svega državi Srbiji", kaže narodna poslanica Aida Ćorović.

Lančana reakcija

"Grafiti su se pojavili na više mesta u Novom Pazaru, sada čak i na privatnim kućama, i mislim da to rade mladi, zaluđeni ljudi", konstatuje Sead Biberović iz Urban-ina, te dodaje da, na žalost, ni Bošnjačko nacionalno veće, ni policija ne reaguju na pravi način.

Spomen obeležje sa Aćif-efendiji u centru Novog Pazara
Spomen obeležje sa Aćif-efendiji u centru Novog Pazara

"Svojim nereagovanjem, nedelovanjem i dalje raspiruju tu nekakvu zaluđenost, tu nekakvu mržnju među mladim ljudima", tvrdi Biberović.

Na pitanje koliko pojava grafita utiče na međunacionalne odnose u Novom Pazaru, Biberović odgovara:

„Nisam primetio da to utiče na međunacionalne odnose Novom Pazaru. Ali čini mi se, nažalost, da su naši domaći Srbi ovde, Srbi u Novom Pazaru, navikli na izlive nekavih nacionalističkih strasti od strane Bošnjaka, a možda su i svesni da je to odgovor i reakcija na nekakav nacionalizam na državnom planu.“

Ovo je samo jedna lančana reakcija, objašnjava Borka Jovanović iz Udruženja „Jedinstvo akcije“ i dodaje da oni koji su pokrenuli celu priču oko rehabilitacije Draže nisu bili ni svesni kakve to implikacije može da ima.

„Postoje sigurno Bošnjaci koji pamte zlodela Aćifova, kao što postoje i Srbi koji pamte zlodela Draže i Dražinih vojnika, Mislim da je narod ovde svestan da treba da živi zajedno, ali politika koristi svaki trenutak da pridobije na nepošten, na neljudski način glasače, to nam se sada ovako vraća", komentariše Borka Jovanović.

U Višem sudu u Novom Pazaru ranije je pokrenuta incijativa za rehabilitaciju Aćifa Hadžiahmetovića, poznatog kao Aćif-efendija, koga su vlasti posleratne Jugoslavije proglasile ratnim zločincem i javno streljale 21. januara 1945. godine.

Pre tri godine Bošnjačko nacionalno veće je postavilo spomen obeležje sa njegovim likom u centru Novog Pazara.

Gradskoj upravi u Novom Pazaru Ministarstvo pravde i države uprave naložilo je da se ukloni sporno obeležje, ali to dosada nije učinjeno.

XS
SM
MD
LG